BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

SciFinder bemutató a BME könyvtárában

2019. február 1. péntek

SciFinder bemutató a BME könyvtárában

Mr. Veli-Pekka Hyttinen az American Chemical Society Chemical Abstracts Service képviselője tartott előadást a SciFinder újdonságairól, a SciFinder új verziójáról.

  

Örömmel jelentette be, hogy a ChemZent platform létrehozásával az egykori Chemisches Zentralblatt (1830-1969) anyagát is feldolgozták. Ez azért lényeges, mert a SciFinder alapját éppen a másik nagy referáló folyóirat a Chemical Abstract képezte.

   

   

A MethodsNow 2016-tól elérhető önállóan vagy a SciFindern-nel vagy a SciFinder ®-rel integrálva. Öt millió részletes kísérleti módszert tartalmaz, ezek a leírások segítséget nyújtanak a legújabb tudományos módszerek megértéséhez, összehasonlításához. Információt nyújt anyagokról, készülékekről, stb. Használatával időt takaríthatunk meg.

  

A szabadalmi irodalom terén is jelentősen előrelépett a SciFinder. Az előadó büszkén számolt be arról, hogy az adatbázis 14 millió indexált szabadalmat dolgozott fel, ami 6,8 millió reakciót, eljárást jelent, 1,4 millió spektrális adatot foglal magába. A szabadalmakban előállított összes új vegyület szerepel az adatbázisban. Mindezek kezeléséhez nyújt hathatós segítséget a PatentPak. Ennek is a CAS szám képezi az alapját. A SciFinder jelenleg 31 szabadalmi hivatallal, hatósággal áll kapcsolatban, köztük az EP (European patent Office), ill. WO (Word Intellectual Property Organization) is. Így sok esetben a szabadalmak teljes szövege is hozzáférhető, ami sokszor több száz oldalt jelent, hiszen a feltaláló igyekszik minél több példával, minél jobban körülbástyázni szellemi termékét.  A PatentPak eligazodást ad a szabadalmi családon (patent family) belüli bonyolult helyzetről is. Az interaktív szabadalmi kémiai áttekintő (interactive patent chemistry viewer) a képernyő baloldalán megjeleníti a szabadalomban szereplő vegyületeket, onnan kiválasztjuk a számunkra fontosat, amelynek a szabadalomban való előfordulását megmutatja az interaktív rendszer. Segítséget nyújt az idegen nyelvről történő fordításban is, ami a manapság megjelenő nagyszámú kínai, japán, koreai stb. szabadalom esetében komoly előny.

 

Nagyon hasznos volt a bemutató a vegyészek számára, így jobban kiaknázhatjuk a SciFinder lehetőségeit mind a kutatómunkában, mind az oktatásban, mivel a másik nagy kémiai adatbázis, a Reaxys sajnos már nem elérhető a BME-n.

  

-Dr. Bölcskei Hedvig -

Aktuális híreink