BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Diane Villax kitüntetése

2019. február 11. hétfő

Diane Villax kitüntetése

2019. január 22-én Breuer Klára nagykövet átadta a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést Diane Villax-nak, a portugál Hovione gyógyszerészeti vállalat alapító-elnökének. Az ünnepségen a portugál kormányt João Teixeira Sobrinho, Tudományos és Felsőoktatási Minisztérium államtitkára képviselte.

  

A Hovione vállalat az 1950-es években alakult, három magyar emigráns, ifj. Horthy Miklós, Villax Iván vegyészmérnök és Ónódi András hozták létre, de hamarosan az egyetlen tulajdonos Villax Iván és családja lett. A vállalat neve a mai napig a három család nevéből létrejött mozaikszó. Az igen sikeresen működő cég a portugál ún. családi vállalkozások között az egyik legnagyobb. Villax Iván, aki a BME diákja volt, 1990 után az egyetem díszdoktorává vált, és özvegye, Diana Villax 10 évvel ezelőtt elkezdte támogatni az ottani vegyészmérnöki kart ösztöndíjakkal. A BME Vegyészmérnöki Kata valamint a Hovione vállalat formális együttműködési szerződést írt alá. Ennek segítségével évente két hallgató a vállalat költségén lisszaboni tanulmányútra érkezhet és a Hovione-nál végezhet gyakorlatot. Mára a vállalat közös PhD programot is működtet a BME vegyészmérnöki karával. Diane Villax, aki nem magyar származású, egyéb magyar ügyeket is támogatott már, így pl. az 1956-os ünnepségeket 2016-ban.

     

Az ünnepségen Breuer Klára méltatása mellett, elhangzott Nagy József dékán, üdvözlő levele is, és Katz Marianna, a Hovione jelenlegi ösztöndíjasa pedig csellójátékával köszöntötte a kitüntetettet. Az államtitkár köszöntőjében elmondta, hogy a két ország baráti kapcsolatait ilyen, valódi tartalommal rendelkező programok erősítik tovább.

  

A kitüntetési ünnepségnek jelentőséget ad, hogy a kiterjedt Villax család jelen volt a rendezvényen, és a kitüntetés ténye erősíthette a családban a magyar kötődést. Nagykövetségünk hosszú ideje dolgozik azon, hogy a családtagok ellátogassanak Budapestre, ami ez év tavaszán meg is valósul. Látogatást tesznek a BME-n és a Parlamentben is. A Villax család egyik kötődése, hogy a 19. században adott egy zirci apátot Villax Ferdinánd személyében, a két háború között pedig Villax Ödön agrármérnök volt a Magyaróvári Akadémia egyik fontos oktatója, aki a II. világháború után emigrált feleségével és fiával először Franciaországba, majd Portugáliába.

  

Diane Villax láthatólag meghatottan vette át a kitüntetést, és méltatta az utóbbi pár évben, a lisszaboni magyar nagykövetségen folyó sokszínű munkát. A ma aktív korban lévő gyermekei, akik a vállalat irányításában részt vesznek, többször elmondták, mennyire méltányolják az édesanyjuk munkássága iránti figyelmet. Tekintettel arra, hogy az utolsó családi látogatás 1986-ban volt Budapesten, az ez évre tervezett út, amelyet szervezéssel segítünk, meghatározó élmény lesz több családtag számára.

  

A kitüntetés előkészítésében részt vevő intézmények és munkatársak, különösen Bognár Lajos úr segítségét itt is köszönjük.

 

Fotók innen elérhetők: https://www.facebook.com/pg/HunEmbassy.lisbon/photos/?tab=album&album_id=2221352891249655&__xts__%5B0%5D=68.ARAg0WKabz-SvZXR7E02O9ssQFmG71FXlcgCsqlia8sZdWCcrHyXDEizLTC_RVgcq2tszytMuVpnJp7CWiCjZDb5U_eB9yUXb-_5p7CPVpI8ltt3ARHeTjTfbmokUQ4tPfvL_FlbJASwZTSbtQC0JjguM-WsGqcxJsbVon3EUZe_SWSPaZu6f9YUt6OzSJWkIF0n0JuwS8Dv5OQ_Qhxa0pH_loyUwhYlo-8-7BoUewSjg8NJJiCzEtiRuK6zvgUos2DjDwOv0UqQgdwjgCL579PAd-alq6qfumWTLuLuTaTzni15HucuRO4mL4LzOqoY_AlHlJQHe3LXm-AWrT0Fd6Mmw-s_tbfdUd1kp3c3LRAYd-01g6z7ShJ0tGs38LVVoZu-jiVGiht4bV_ckB1FlRUz2uT4-mTqkxJbS9rMsySrbdFj1xN-R4CJKrq-VmupARB1ki_vZYvr1oZQYY3l&__tn__=-UC-R

Aktuális híreink