BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Lévay Krisztina nyerte a fiatal kutatók versenyét

2019. március 8. péntek

Lévay Krisztina nyerte a fiatal kutatók versenyét

Szerdán kiderült, hogy melyik fiatal lett a 2019-es SCIndikátor verseny nyertese. A  döntőn bemutatott prezentációkat szakmai és kommunikációs szempontok szerint is értékelte a szakmai zsűri, akik a téma megközelítését, az előadásmód érthetőségét, az előadó kiállását, kreativitását és szakmai elkötelezettségét is nézték az értékelés során. 

 

 

A 2019-es verseny győztese Lévay Krisztina lett, aki csapatával olyan komposztálási technológiát fejleszt, amely egy hónap alá képes csökkenteni a háztartási bioműanyag hulladék lebomlási folyamatát. A nyertes a  Zöld jövőkép - növényi alapú lebomló műanyag című előadásával az Év SCIndikátora üvegdíj és 500.000 Forint fődíjban részesült, továbbá a Brain Bar különdíjasaként lehetőséget kap, hogy a május végi fesztiválon prezentálja kutatási témáját.

 

  

Lévay Krisztina, BME, PhD: Zöld jövőkép: növényi alapú lebomló műanyag

 

A műanyagszennyezés áttörte a társadalmi ingerküszöböt. Minden jel arra utal, hogy a lebomló műanyagok megjelenése fogja forradalmasítani a műanyagipart. Az egyszer használatos hagyományos műanyagok legzöldebb alternatívája a biológiailag lebomló PLA, azaz politejsav. A PLA természetes alapú, megújuló erőforrásból, elsősorban keményítőtartalmú kukoricából előállított tejsav-polimerizátum. A PLA életciklusa végén biomassza, víz és szén-dioxid keletkezik. Ez egy lényegesen környezetbarátabb, mint a hagyományos műanyagok bomlásával felszabaduló üvegházhatást fokozó gázok. Természetes körülmények között a PLA bomlási ideje akár 1000 év is lehet, de az általunk fejlesztett komposztálási technológiával a folyamat időtartama 1 hónap alá csökkenthető. Maga az eljárás teljesen önfenntartó, zöld energiával működik, és a folyamat során keletkező szén-dioxid mértéke is nullához közeli értékre szorítható. A technológiai folyamat mérete növelhető és automatikus vezérlésű program szerint működik. Teljes ökoszisztémát kínálunk, ami nemcsak a PLA előállítására, hanem a hulladék kezelésére is kiterjed.

 

 

A döntőbe jutott többi projektről itt lehet részletesebb információkat olvasni.Kiemelendő, hogy a VBK-ról döntőbe jutott még Sánta-Bell Evelin is az alábbi kutatási témával:

 

Sánta-Bell Evelin, BME, PhD: Fehérjetisztítási módszerek fejlesztése

Munkám során a fehérjék, azon belül is enzimek tisztításával és szelektív enzimrögzítéssel foglalkozom. Képzeljük el, hogy a testünket alkotó sejtek gyárak, a fehérjék a munkások, akik ezekben a gyárakban dolgoznak. Vegyünk most egy kevésbé összetett szervezetet, egy egysejtű baktériumot. Őt egyetlen egy ilyen gyár és munkásai alkotják. Kutatásom során üzletet kötök baktériumokkal: én adok nekik enni, ők pedig olyan fehérjéket is gyártanak, amire nekik valójában nincs szükségük a gyár működéséhez, viszont én szeretném őket felhasználni. Az üzlet része, hogy a baktérium meg is jelöli őket mondjuk egy csillaggal. Egy idő után a gyár leáll, és kiözönlenek a munkások. Ez a gyakorlatban egy vizes oldatot jelent ahol rengeteg különböző fehérje van, köztük azok is melyek, nekem kellenek. Ebből a komplex rendszerből kell kifognom azokat a fehérjéket, amelyeken a csillag jelölés van. Kutatásomban erre a tisztítási folyamatra igyekszem minél változatosabb és gazdaságosabb módszereket kifejleszteni és vizsgálni. Az előállított és megtisztított fehérjéket egy új feladat során alkalmazom, ami lehet aminosavak, különböző gyógyszer hatóanyagok vagy éppen biodízel előállítása.

 

Aktuális híreink