BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Dr. Fogassy Elemér Professor Emeritus Jedlik Ányos-díjban részesült

2022. március 23. szerda

Dr. Fogassy Elemér Professor Emeritus Jedlik Ányos-díjban részesült

 

1957-1959 között a CHINOIN Gyógyszergyárban, majd 1959-től az EGYT (EGIS) Gyógyszergyárban dolgozott fejlesztőmérnökként. 1964-től a Budapesti Műszaki Egyetem Szerves Kémiai Technológia Tanszékén egyetemi oktató volt, 1965-ben műszaki doktori címet, egy évvel később gyógyszerkémiai szakmérnöki oklevelet szerzett.

1974-ben szerezte meg a kémiai tudomány kandidátusa fokozatot. 1986-ban a kémiai tudomány doktorává avatták. 1987-ben egyetemi tanár, 1991-ben tanszékvezető. 1999-2005 között kutató főmérnök. 2005-től nyugdíjas oktató. Gyógyszerkémiai technológiákkal és királis vegyületek technológiájával foglalkozott.  Szakterületének külföldi és hazai elismert képviselője. 

1999-ben Széchenyi Professzori ösztöndíjat kapott, 2000-ben elnyerte a Varga József Érmet. 2000-ben neki ítélték a Gábor Dénes-díjat, 2004-ben pedig Szent-Györgyi Albert-díjat kapott. Az Egyetem Szenátusa aranydiploma adományozásával ismerte el értékes mérnöki tevékenységét.

Szabadalmi aktivitása kezdetekben az Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyárhoz kötődött, a későbbiekben gyakorlatilag az összes jelentős magyarországi gyógyszergyárnak dolgozott, így az EGYT Gyógyszervegyészeti Gyár, a Chinoin Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára, az EGIS Gyógyszergyár, az Alkaloida Vegyészeti Gyár, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár, a Sanofi-Aventis is köszönhet neki fejlesztéseket, de köthetők szabadalmai pl. a Reanal Finomvegyszergyárhoz, az MTA Kutatás és Szervezetelemző Intézethez, az Észak-magyarországi Vegyiművekhez, a CAOLA Kozmetikai és Háztartásvegyipari Vállalathoz, az Agro-Chemie Kft.-hez és szerepel több BME bejelentő alatt futó szabadalomban is. Összesen 91 magyar szabadalmi bejelentésben társfeltaláló, ezek közül 70 megadásra is került. Szabadalmi aktivitása nemzetközi szinten is jelentős: 8 európai megadott szabadalom, valamint 5 USA-bejelentés kötődik a nevéhez.

 

Aktuális híreink