BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Elhunyt Dr. Simándi Béla egyetemi tanár

2014. június 12. csütörtök

Elhunyt Dr. Simándi Béla egyetemi tanár

2014. június 3.-án, 63 éves korában elhunyt Dr. Simándi Béla, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszékének egyetemi tanára. A BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kara saját halottjának tekinti.

 

Dr. Simándi Béla okleveles vegyészmérnök és okleveles mérnök-tanár 1974 óta dolgozott a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyipari Műveletek Tanszékén (jelenleg Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék).

 

A tanszékre kerülése óta részt vett a Vegyipari műveletek (I., II., és III.) tárgyak oktatásában és fejlesztésében. A 2003/2004 tanévtől kezdődően a tanszék fő tárgyai közül előadta a Vegyipari és biomérnöki műveletek, a Vegyipari műveletek II., és Vegyipari műveletek III. valamint azok indulásától a Környezetbarát és katalitikus folyamatok, Környezetbarát eljárások tárgyakat. Jelentős hatása volt a kétfokozatú képzés Vegyipari műveletek és kapcsolódó tárgyai tananyagának kialakításában és tanításában valamint az elektronikus jegyzetellátottság megteremtésében. A nappali képzés mellett részt vett a szakmérnöki (vegyipari műveleti, analitikus, kémiai technológus) illetve más hazai és külföldi egyetemeken folyó oktatásban is, ahol részben saját kutatási eredményeit mutatta be.

 

A Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Vegyipari Műveletek Tanszékén 1974-től 1996-ig a tartózkodási idő eloszlás témakörben végzett kutatómunkát. 1981-ben elkészítette el „Kamrás reaktor matematikai és kísérleti modellezése” című műszaki doktori dolgozatát, majd 1996-ban „A tartózkodási idő eloszlás szerepe a vegyipari berendezések modellezésében” című PhD értekezését (fokozatszerzés: 1997).

1986-tól hazánkban új témával, a szuperkritikus oldószerek műveleti alkalmazásával kezdett foglalkozni, mely területen világszinten elismert, nagyra becsült kutatóként tevékenykedett. Aktív pályázói és fejlesztői tevékenységet folytatott; hazai és nemzetközi szakmai szervezetek, többek között az EFCE High Pressure Working Party tagja volt. Önálló kutatócsoportot hozott létre a BME-n a szuperkritikus szén-dioxid alkalmazásainak fejlesztésére, amely számos más kutatócsoporttal aktívan együttműködött. A szuperkritikus fluidum extrakciót és atmoszférikus oldószeres extrakciókat alkalmazta növényi hatóanyagok kinyerésére, a művelettani optimalizálástól a termékfejlesztésig. Új eljárást dolgozott ki a különböző hatóanyagok frakcionálására és a világon elsőként reszolválásra szuperkritikus szén-dioxidos extrakcióval. „A szuperkritikus extrakció műveleti fejlesztése, és alkalmazása növényi hatóanyagok kinyerésére és enantiomerek elválasztására” című disszertációjával 2007-ben megkapta az MTA doktora tudományos fokozatot, majd 2008-ban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen habilitált doktor címet szerzett.

 

Pályája során mindig igyekezett bevonni a hallgatókat a tanszéken folyó kutatásokba. A vezetésével az elvégzett munkából nagyszámú tudományos diákköri dolgozat, száznál több szakdolgozat és diplomamunka készült, és többen a PhD fokozat megszerzéséig folytatták a kutatásokat.

 

Kitüntetései: Miniszteri Dicséret (1987), Varga József Egyetemi Díj (1999), Louis de Saint Rat Díj (2000), TDK Munkáért emlékplakett (BME rektora, 2000),          Proszt János Kari Díj (2001),  Széchenyi István Ösztöndíj (2001-2004), Pro Scientia Aranyérem (2005), Pro Progressio Alapítvány Oktatói TDK Különdíja (2005), Mestertanár (2007), Erdey László-díj (2013).

 

Dr. Simándi Bélával iskolateremtő, hazai és nemzetközi szinten nagyra becsült kutatót és oktatót vesztettünk el, akinek emlékét családja, barátai, munkatársai, diákjai mindig őrizni fogják.

 

 

 

Aktuális híreink