BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Höfler Lajos Junior Prima Díjat nyert

2015. január 6. kedd

Höfler Lajos Junior Prima Díjat nyert

Idén három fiatal BME-s kutató is átvehette a Junior Prima Díjat a Magyar tudomány kategóriában.

 

„A kutató számára az jelenti a legnagyobb örömöt, amikor rájön, hogy sikerült megválaszolnia egy olyan kérdést, amelyen ő vagy akár mások évekig, sőt évtizedekig töprengtek” – foglalta össze a tudósokat motiváló érzést Lovász László, az Akadémia elnöke, aki Nagy Csabával, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatójával közösen adta át a harminc év alatti tudósoknak nyolcadik alkalommal kiosztott elismerést az Akadémián (az MFB gondozza a Junior Prima Díj Magyar Tudomány kategóriáját és biztosítja a jutalmat – a szerk.). A Műegyetemről idén hárman vehették át a rangos kitüntetést, ketten a Természettudományi Karról, egy kutató pedig a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karról.

 

Höfler Lajos a VBK Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék egyetemi adjuntusa, a kémiai és bioszenzorok, elektrokémiai energiatároló és analitikai eszközök „rendkívül sokoldalú kiemelkedő tehetségű kutatója, generációjának egyik legjobb kémikusa” – áll Gyurcsányi E. Róbert, a Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék docense, az MTA-BME Lendület Kémiai Nanoérzékelők Kutatócsoport vezetője méltatásában, aki a díjra Lovász Lászlóval, az MTA elnökével közösen ajánlotta a fiatal kutatót.

 

 

Höfler Lajos hallgatói kísérleti munkáját a nanopórusos érzékelés területén folytatta, és doktori tanulmányai idején ionszelektív membránokban fellépő komplex transzport folyamatok modellezésével, molekuladinamika és Monte-Carlo szimulációkkal egészült ki. A fiatal kutató posztdoktorként a Michigan-i és az oxfordi egyetemen Mark Meyerhoff, illetve Hagan Bayley professzorral dolgozott együtt. Kutatási eredményeivel hozzájárult a véralvadásgátló készítmények biztonságos adagolását lehetővé tevő szenzorok alapmechanizmusának megértéséhez, és új módszert vezetett be a nitrogén-monoxid elektrokémiai generálására (ez a felfedezése egy amerikai szabadalom alapját képezi). Szintén kiemelkedő eredményeket ért el a biológiai nanopórusok válaszmechanizmusának értelmezésében.

 

Méltatói szerint Höfler Lajos már egyetemi hallgatóként is meggyőző tudományos eredményeket ért el (2004-ben a vegyészmérnöki szekcióban a BME rektorának különdíját, 2005-ben az Országos Tudományos Diákköri konferencia első díját, illetve diplomamunkájával a Magyar Kémikusok Egyesületének Nívó díját is nyerte el). A fiatal tudós nemzetközi tapasztalatait és tudását mindig is itthon akarta kamatoztatni, tavalyi hazatérése után a bme.hu-nak friss Bolyai-ösztöndíjasként úgy nyilatkozott, hogy a világ kutatóműhelyeiben mindenhol segítette a Műegyetemen szerzett tudás. Hazatérése óta végzett kutató és oktatói munkája meghatározó jelentőségű a Volkswagen AG által a BME-n alapított Elektrokémia Csoport kutatási tevékenységében.

 

„Höfler Lajos munkásságára az ötletesség, minőség és alaposság jellemző” – olvasható a laudációban. „A világ három élvonalbeli egyetemén szerzett tapasztalatait Magyarország számára stratégiai kutatási területen kamatoztatja. Úgy értékelem, hogy nemcsak, hogy megérdemli, hanem későbbi munkásságával emelni fogja a díj rangját” – foglalta össze ajánlásában Gyurcsányi E. Róbert.

 

A teljes cikk itt olvasható: bme.hu

Fotó: mta.hu

Aktuális híreink