BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Átadták a TDK rektori különdíjakat

2015. január 6. kedd

Átadták a TDK rektori különdíjakat

TDK rektori különdíjat, emlékplakettet, vagy a Pro Progressio Alapítvány hallgatói és oktatói ösztöndíját vehették át a BME legkiválóbbjai.

 

„A Tudományos Diákköri munkában részt vevő hallgatók a tanulmányaikon messze túlmutató szakmai tevékenységet folytatnak konzulensi támogatás mellett. Jelentős mértékben bővítik ismereteiket, felkészülnek a szakmai életre, illetve sok esetben megalapozzák a sikeres felvételijüket a PhD-képzésekre” – hangsúlyozta Péceli Gábor, a BME rektora az Egyetemi Tudományos Diákköri Bizottság ünnepségén.

 

Immár hagyománynak tekinthető a Műegyetemen, hogy a karok Tudományos Diákköri Tanácsai „Rektori Különdíj”-ra terjesztik fel a házi Tudományos Diákköri Konferencián I. díjat nyert dolgozatok készítőit és a munkát segítő oktatókat. Ugyanígy sokéves múltra tekint vissza az 1987-ben alapított TDK emlékplakett odaítélése is, amelyet az Egyetemi Tudományos Diákköri Tanács javaslatára olyan oktatók és kutatók kapnak, akik életük részévé tették a hallgatók nevelését a tudományos munkára.

 

A Pro Progressio Alapítvány 1998-ban hozta létre a hallgatói TDK ösztöndíjat – amelyet karonként egy-egy hallgató nyerhet el TDK tevékenysége elismeréseként –, 2000-ben pedig az oktatói TDK ösztöndíjat, amelyet a 2008. évtől karonként egy-egy oktatónak ítélnek oda szintén a TDK-s dolgozatokkal összefüggő tevékenysége elismeréseként. 

 

Pakucs János, a Pro Progressio Alapítvány kuratóriumi elnöke adta át az Alapítvány TDK különdíjait. „Az egyetemeken a tehetséggondozás legjobb eszköze a tudományos diákköri mozgalom. Célunk nem a tehetség megtalálása – ez csupán eszköz. A cél, hogy a tehetséges fiatalok egészséges, autonóm, a társadalom számára hasznot hajtó egyénekké váljanak” – emelte ki az elnök.

 

„Rektori Különdíj”-ban részesült hallgatók:

Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar: Fábián Balázs (Dolgozatának címe: Víz-HCN elegyek gőz-folyadék határfelületének vizsgálata számítógépes szimulációval – mit mondhatunk a 'HCN Világ' elméletről?)

 

„TDK Munkáért” oktatói emlékplakettet kaptak:

Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar: Suhajda Ágnes tudományos munkatárs, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

 

TDK hallgatói ösztöndíjban részesültek:

Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar: Kalmár Szabolcs (Téma: Heterofázisos PP kompozitok: szerkezet, tulajdonságok és deformáció)

 

TDK oktatói ösztöndíjban részesültek:

Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar: Kalaus György professzor emeritus, posztumusz TDK díjas

 

A teljes cikk és a további díjazottak névsora itt olvsható: bme.hu

Fotó: Philip János

Aktuális híreink