BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Kémszámtábor: egy lépéssel közelebb a sikeres évkezdéshez

2015. szeptember 1. kedd

Kémszámtábor: egy lépéssel közelebb a sikeres évkezdéshez

Tizenegyedik alkalommal szervezi meg felzárkóztató táborát elsős vegyészhallgatóknak a BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium.

 

„Személyes példám bizonyítja, mennyire hasznos ez az egy hetes program” – vallotta Nagy Eszter BSc-s környezetmérnök hallgató, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának leendő hallgatóira számító Kémszámtábor egyik főszervezője. „Matekból és fizikából érettségiztem, a középiskola utolsó két évében nem is tanultam kémiát. A táborban szerzett tudás rengeteget segített kémiából nemcsak az első szemeszterben, hanem a továbbiak során is.”

 

Az idén tizenegyedik alkalommal megvalósuló Kémszámtábor résztvevői – szeptemberben kezdő vegyészkari hallgatók – a kémiai számítások (kémszám) órák keretében ismétlik át egyetemi tanulmányaikat megalapozó kémiai ismereteiket. A cél a tudásszint emelése: egy hét alatt 33 tanítási órán vesznek részt. „Főként a biomérnök- és a környezetmérnök-hallgatók között vannak sokan, akik Eszterhez hasonlóan nem kémiából érettségiztek. Ez az első és a második félévben komoly hátrány, mert a tárgy oktatása hangsúlyos része a képzésnek” – emelte ki Janzsó Péter harmadéves BSc-s hallgató, a program másik főszervezője. A tábor a kémiai számítások mellett lehetőséget biztosít egy másik nagyon fontos tárgy, a matematika átismétlésére is. A számítási gyakorlatokat a szakkollégisták tartják, akik pár évvel korábban maguk is megtapasztalták a kezdeti nehézségeket, így sokkal jobban átérzik e feladatok jelentőségét.

 

 

A jelentkezők – közel száz főt várnak a szervezők – nagyon különböző tudással érkeznek, ezért a tábor elején szintfelmérőn vesznek részt, amelynek eredményei alapján csoportokra osztják őket. Az egyes csoportok oktatása a kémia elméleti oldalát célozza, de akik jó elméleti tudással jöttek, azok inkább a számolást gyakorolják. Kémiából kilenc, matematikából öt csoport lesz. A legjobbak pedig a tehetséggondozó csoport tagjai közé kerülnek, hiszen vannak, akik már most az egyetemi szint fölött teljesítenek. „Azért jó ez a tábor, mert ide az is eljöhet, aki nem rendelkezik megfelelő alapokkal, és olyanoknak is tudunk újat mutatni, akik OKTV-t nyertek” – mesélte Eszter. „Sokan azért jelentkeznek, hogy még a gólyatábor előtt megismerjék leendő évfolyamtársaikat és lehetséges barátaikat, akikkel a következő pár évet együtt fogják tölteni. Mások hallották az előző táborok hírét és tudják, hogy nemcsak hasznos, hanem jó buli is.”

 

 

A szervezők az órák utáni időszakokra egyéb szakmai és közösségi programokkal készülnek. –– „Elmegyünk a Margitszigetre, szerveztünk laborlátogatást, és az egyetem környékét is megismerjük, ami fontos, mert tíz jelentkező közül átlagosan kilenc vidéki” – ecsetelte Péter. „Ők szeptemberben könnyebben vágnak neki a már nem is annyira ismeretlen világnak. Lesz egy záróbuli, de azt szeretnénk, ha a táborban mindenki elsősorban az ismeretszerzésre összpontosítana. Fontos megjegyezni, hogy ez nem egy második gólyatábor: itt az elsődleges cél a tanulás!”

 

 

A táborozók szállása a Martos Flóra Kollégiumban lesz, az ebéd pedig a Stoczek menzán. A Kémszámtábor rengeteg segítséget kapott a kar Dékáni Hivatalától, amely képviselői fórumot is tartanak, megteremtve a kérdések feltételének lehetőségét az újdonsült egyetemi polgárok számára.

 

Eszter és Péter a szervezők közel harminc fős csapatában dolgozik. Mindketten a BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium aktív tagjai. Eszter az MSc képzés alatt környezettechnológiai ismereteit szeretné tovább mélyíteni, Péter szerves kémiával foglalkozik majd az MSc-s tanulmányok alatt. A távolabbi jövőben nem tartják elképzelhetetlennek részvételüket a PhD képzésben sem. „A Szakkollégiumi tevékenység néhány ösztöndíj elnyerésében is segíthet, de a többségünk nem e miatt jön ide: a Kémszámtábor szervezőként is érdekes kihívás, és a hangulat is magával ragadó” – összegezte Nagy Eszter.

 

 

-HA-

Fotó: Philip János, BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium

 

Forrás: bme.hu

Aktuális híreink