BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Kétszeres Bólyai ösztöndíjassal büszkélkedhet karunk

2015. október 9. péntek

Kétszeres Bólyai ösztöndíjassal büszkélkedhet karunk

Keresztény hitét és kutatói tevékenységét élete egymást kiegészítő elemeiként éli meg Szilágyi Imre Miklós, nanotechnológiát kutató kétszeres Bolyai-ösztöndíjas vegyészmérnök.

„A kutatói munkát egy olyan küldetésnek tekintem, amellyel megismerhetem a teremtett világ szépségét, művelni és gondozni lehet a ránk bízott világot, és ezzel jobbá és könnyebbé tehetem az emberek életét. Ebből az értékteremtésből merítek motivációt a tudományos feladatokhoz” – vallotta a magát református keresztény kutatónak nevező Szilágyi Imre Miklós, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék tudományos munkatársa, és az MTA-BME Műszaki Analitikai Kémiai Kutatócsoport tagja, aki 2015-ben már második alkalommal nyerte el az Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíját (pályázatának címe: „Fotokatalitikus és gázérzékelő félvezető-oxid nanofilmek és nanokompozitok” – a szerk.).

A fiatal vegyészmérnök nagy potenciállal rendelkező félvezető-oxid ultravékony nanofilmeket, és ezeken alapuló nanokompozitokat állít elő és vizsgál. E vegyületeket gázszenzorként és fotokatalizátorként akarja alkalmazni. A kísérleteiben előállított anyagok újszerűek, ezért a kutatás sikere még a jövő titka. „Közel egy évtizedes tudományos tapasztalatom és a kiváló kutatócsoport a biztosíték” – fogalmazott.

A Bolyai-ösztöndíj 3 éves támogatási időszakára vállalta, hogy különböző nanostruktúrákat: nanofilmeket, nanoszálakat és nanocsöveket állít elő eltérő anyagok kombinációjából, feljavítva azok tulajdonságait. Egyrészt fotokatalizátorként alkalmazza az új szerkezeteket, amellyel célja a környezetbarát szennyeződés-mentesítési technológia további javítása, amelyben a fény és e katalizátoranyagok közvetítésével különböző szennyeződések bonthatók le. A nanovegyületek szennyező gázok észlelésére is felhasználhatók. „Újszerű anyagokat állítok elő és eddig felderítetlen kérdéseket vizsgálok” – magyarázta kísérleteinek időszerűségét Szilágyi Imre Miklós. Példaként említette az egyik legjobb fotokatalizátornak vélt titán-dioxidot (TiO2, különböző kozmetikumokban és fogkrémben is megtalálható, valamint festékekben is alkalmazott, fehér színű anyag), amely a tudósok jelenleg elfogadott álláspontja szerint kristályos, azaz rendezett állapotában működik fotokatalizátorként. A Műegyetem díjazott vegyészmérnöke legújabb kutatási eredményei ezt az állítást részben cáfolják: szerinte bizonyos körülmények között az anyag amorf, rendezetlen állapotában is fotokatalitikus hatást gyakorol a környezetére. A kísérleteiben a gázérzékelés terén azt a legvékonyabb nanofilmréteget keresi, amely még képes a különböző gázok érzékelésére. „A filmrétegek összetételének változtatásával ’hangolom’, hogy a nanofilmek mely gázokkal érintkezve reagálnak” – részletezte a BME oktatója, aki hasonló hatásvizsgálatokat végez üreges, de egyben pórusos falú, azaz nagy fajlagos felülettel rendelkező nanocsöveken is. A nanorendszerek felületi tulajdonságainak programozott módosításában fontos szerepet kap az atomi réteg leválasztás módszere. Az eljárás során nanofilmeket hoz létre úgy, hogy rétegenként helyezi egymásra az egyes atomokat, például titán-dioxid (TiO2) esetén titán és oxigén atomokat váltakozva, majd e filmek katalitikus és gázérzékelő hatását elemzi.

 

 

Az általa vizsgált területnek számos ipari felhasználása létezik: az autógyártásban a kipufogógáz-érzékelésre veszik igénybe, sőt a háztartásokban megtalálható füst- és szén-monoxid érzékelőknél is ezt az elvet alkalmazzák. „Az oxidok felületén végbemenő kémiai és elektromos folyamatok befolyásolásával a gázok elkülönítve érzékelhetők, így kedvező esetben felismerhetők a különböző gázok okozta egyéni hatások és jelek.”

Szilágyi Imre Miklós tovább bővítené a felhasználási lehetőségeket: különböző ipari érzékelő szenzorok hangolásához veti be elméletét, és új összefüggések felfedezésére is törekszik. Legújabb kísérleteiben mag/héj szerkezetű nanoszerkezetek, azaz nanofilmmel körbevont nanoanyagok viselkedését is vizsgálja. Kutatásai jelentős anyagi haszonnal kecsegtetnek az ipari partnerek számára is: „a nanofilmek vastagságának hangolásával jelentős anyagmegtakarítás, így költségcsökkentés és magasabb profit érhető el” – ecsetelte a műegyetemi vegyészmérnök.

Szilágyi Imre Miklós ipari és akadémiai környezetben egyaránt dolgozott eddigi szakmai pályafutása alatt, ám a tudományos pálya már a gyermekkorától kezdve vonzotta. Az egyetemi évek alatt bizonyosodott meg arról, hogy a hivatása a kutatás. Nagyon fiatalon nyerte el az Európai Unió Marie Curie Intra-European Fellowship Ösztöndíját: a Helsinkiben végzett, nanokompozitokkal kapcsolatos kutatásait a pályázat kiírója sikertörténetnek minősítette. Közvetlenül e díj után kapta meg először a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat, amelyre kiváló minősítést kapott. A mostani támogatási időszakban a tudományos munkán túl nemzetközi kutatócsoportját is szeretné bővíteni, az alapkutatásban szerzett új ismeretek ipari alkalmazását is megtalálni, valamint habilitálást is tervez. Élvezi munkájában az önállóságot és a szabadon alkotás örömét, e mellett hálás a munkahelyének, amiért támogatja, hogy a kísérleteiben megvalósítsa az elképzeléseit. Büszke arra is, hogy a BME-n a termikus analízis világszínvonalú alkotóműhelyében dolgozhat. „Műegyetemi tudósnak lenni óriási felelősséggel párosuló kihívás” – fogalmazta meg a magát hívő kereszténynek valló természettudós.

 

 

Munkájában nem csak a tudományos sikerek motiválják. Meggyőződése, hogy „Isten tehetséggel és munkaszeretettel ajándékozta meg, eredményeit kegyelemnek tartja, munkájának célja Isten dicsőítése, ismereteiből pedig kötelessége minél többet átadni a társadalomnak.” Kérésére közöljük személyes mottóját: „A bölcsesség kezdete az Úrnak félelme (Példabeszédek 9:10).”
Sikereit családja mellett kollégáinak és mentorainak is köszöni, nélkülük nem kaphatta volna meg második alkalommal is a Bolyai-ösztöndíjat, amely újabb előrelépés a már eddig is gazdag tudományos életpályáján. „Úgy érzem, hogy a helyemen vagyok, boldogan és örömmel járok be dolgozni.”

 

Forrás: bme.hu

Aktuális híreink