BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Elhunyt Szántay Csaba vegyészmérnök, akadémikus

2016. január 18. hétfő

Elhunyt Szántay Csaba vegyészmérnök, akadémikus

A BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Szerves Kémia és Technológia Tanszék professzor emeritusa 89 éves volt. Temetéséről később intézkednek.

 

Szántay Csaba a természetes szerves anyagok neves kutatója volt, eredményeit több mint háromszáz tudományos közleménye és kétszázötven szabadalma fémjelzi. Alkaloidkémiával és prosztaglandinokkal, valamint a természetes anyagok szintézisével foglalkozott. Gyógyszerkémiai kutatásaiban kidolgozta a Cavinton agyi értágító gyógyszer ipari méretű gyártását, illetve a Vinkamin és az Emetin nevű gyógyszerek ipari szintézisét. Fontos eredményeket ért el egyes tumorgátló alkaloidok, a morfin és különleges növényvédő szerek teljes szintézisének területén is.

 

Szántay Csaba oktatói munkássága mindvégig a Műegyetemhez kötődött: 1950-től a Szerves Kémiai Tanszék kutatója, majd aspiránsa volt, 1965-től címzetes docensi beosztásban dolgozott. 1967-ben kapta meg egyetemi tanári kinevezését, a tanszék vezetésével 1978-ban bízták meg, amelyet 1994-ig látott el. Professor emeritusi címet 1998-ban kapott.

 

1976-tól az MTA Központi Kémiai Kutatóintézet osztályvezetőjévé nevezték ki. Emellett vendégoktatókánt dolgozott a New York-i Egyetemen is. Az MTA rendes tagja 1982-ben lett. Az MTA és a BME közös alkaloidkémiai tanszéki kutatócsoportjának elnöke volt 1996 és 1998 között.

 

1975-ben Állami díjat, 1993-ban Szent-Györgyi Albert-díjat, 1999-ben Széchenyi-díjat kapott számos összetett, később gyógyszerként alkalmazott vegyület szintéziséért és optikai izomerjeik szétválasztásáért. A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét 1996-ban kapta meg, 2006-ban Prima-díjjal tüntették ki, 2011-ben pedig Gábor Dénes-életműdíjat vehetett át. A Magyar Feltalálók Egyesületének alapító elnöke volt.

 

Szántay temetés

Aktuális híreink