BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Fehérjetudományi nyári kurzusok

2016. június 14. kedd

Fehérjetudományi nyári kurzusok

Kedves Kutatók!

 

A Fehérjetudományi Kiválósági Együttműködési Program (MedInProt) támogatásával lehetővé nyílt olyan nyári kurzusok megvalósítása, amelyek hozzájárulhatnak a fehérjetudománnyal foglalkozó kutatók szerkezetkutatással kapcsolatos ismereteinek bővítéséhez, új lehetőségek, gyakorlati alkalmazások megismeréséhez. A legfontosabb szerkezetkutatási módszerek közül elsőként az NMR és a tömegspektrometria témakörében valósítjuk meg a kurzusokat.

 

A haladó jellegű NMR kurzus egy hiánypótló lehetőséget biztosít azok számára, akik a fehérje NMR spektroszkópia területén rendelkeznek már széleskörű rutin mérési és kiértékelési tapasztalatokkal. A tervezett fő tématerületek: a fehérjék mozgásainak feltérképezési lehetőségei, kvantitatív NMR mérések kivitelezése és pulzus szekvenciák adaptálása, írása. A kurzus elméleti és gyakorlati oktatást egyaránt magába foglal.

 
Résztvevők maximális létszáma: 10 fő.

 
A kurzus időpontja: 2016. június 20-22.

 

A tömegspektrometria kurzus ismeretanyaga a Magyarországon, szélesebb körben is elérhető műszerekre építve bemutatja a fehérjék szerkezetvizsgálatával kapcsolatos legfontosabb kísérleti módszereket és stratégiákat. A tervezett fő tématerületek: alapfogalmak, ionizációs módszerek, analizátorok és analizátor kombinációk, tandem tömegspektrometriás módszerek, HPLC-MS kapcsolás, peptidek fragmentációja, peptid- és fehérjeszekvenálás, proteomikai ismeretek, mintaelőkészítési módszerek, stratégiák fehérjék poszttranszlációs módosulatainak vizsgálatára (glikoziláció, foszforiláció, diszulfidhidak). A kurzus elméleti oktatásból és három laborlátogatásból áll.

 
Résztvevők maximális létszáma: 18 fő.

 
A kurzus időpontja: 2016. július 4-6.

 

A kurzusok helyszíne: Eötvös Loránd Tudományegyetem, Kémiai Intézet, Budapest,
1117, Pázmány Péter sétány 1/A.

 

Információ és jelentkezés:
Dr. Schlosser Gitta, sch@chem.elte.hu

 

Jelentkezési határidő:
2016. június 16.

 

A jelentkezéshez küldje el nevét, beosztását, valamint elérhetőségét a megadott e-mail címre. Kérjük, küldjön egy rövid indoklást arról, hogyan segítené munkáját az adott kurzuson való részvétele. A helyek korlátozottak, azonban a kurzusok anyaga elektronikusan elérhető a MedInProt regisztrált tagjai számára.

Aktuális híreink