BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Oktatóink kitüntetéseket vehettek át az MTA-n a Magyar Tudomány Ünnepén

2016. november 8. kedd

Oktatóink kitüntetéseket vehettek át az MTA-n a Magyar Tudomány Ünnepén

Megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe, a BME számos programmal kapcsolódik a tudománynépszerűsítő rendezvénysorozathoz. Oktatóink kitüntetéseket is vehettek át az MTA-n.

 

Idén „Oknyomozó tudomány” mottóval rendezik a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatot a résztvevő intézmények, köztük a BME. A műegyetemi programok közül kiemelkedik a BME és az ipar együttműködésére, az intelligens technológiákra hangsúlyt helyező, „Műegyetemi megoldások” címmel tartandó ünnepi rendezvény november 22-én.

 

„Ahogy a tudomány ereje növekszik, úgy növekszenek az emberiségre leselkedő veszélyek is, amelyekre egyre inkább csak a tudomány eszközeivel lehet – ha lehet – választ találni” – mondta köszöntőjében Lovász László. Az MTA elnöke hozzátette: a megoldások keresésében nem egy-két tudományágnak van szerepe: csak a multidiszciplináris kutatások, a természet- és társadalomtudományok szoros együttműködése találhat érdemi válaszokat.

 

 

Az Akadémia Székházában tartott nyitóünnepségen tudományos kitüntetéseket is átadtak, köztük a BME három oktatójának, és posztumusz díjat kapott az Egyetem nemrég elhunyt professzora.

  

 

 

Mikó Imre-díjat kapott Sághi Balázs, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedés- és Járműirányítási Tanszék egyetemi docense az aktív szakember kategóriában (megosztva). A díjat az MTA és a MÁV Zrt. hozta létre. A műegyetemi oktató a Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány Mikó Imre-emlékplakettjét is megkapta a díj mellé. 

 

 

 

Akadémiai-Szabadalmi Nívódíjban részesültek:

 

Erdős Ferenc Gábor, a BME Gépészmérnöki Kar Gyártástudomány és -technológia Tanszék egyetemi docense, az MTA SZTAKI tudományos munkatársa és kutatócsoport-vezetője. Erdős Gábor a magyar-japán együttműködésben megvalósult, iparjogvédelmi tudatossággal gondozott közös kutatás során nagyméretű, összetett ipari berendezések modelljének aktualizálására kidolgozott, lézeres távmérési technológiával gyűjtött nagy mennyiségű adat birtokában megoldották a mérési adatok hatékony, gyors lekérdezést lehetővé tévő tárolását. Az innováció eredményeként olyan általános módszer elérése vált lehetővé, amely megoldotta a generikus CAD-modell jellegzetes komponensekre bontását és ezek kapcsolatainak helyreállítását.

 

    

Hegedűs László, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Szerves Kémia és Technológia Tanszék címzetes egyetemi docense, az MTA-BME Szerves Kémiai Technológia Kutatócsoport tudományos főmunkatársa. Hegedűs László a heterogén katalitikus reakciók kutatásában nemzetközi mércével is figyelemre méltó eredményeket ért el és a világszerte számos szabadalomban testet öltött kutatómunkájának eredményeit a gyógyszeripar számos intermedierjének előállításában alkalmazza. Kimagaslóan innovatív fejlesztéseinek köszönhetően számos hatóanyag szintézisének hidrogénezési lépéseire vonatkozó eljárásokra illetve originális gyógyszerhatóanyagok heterogén katalitikus hidrogénezési reakciója ipari megvalósítására nyílt lehetőség, melyek hatékonyan alkalmazhatóak olyan súlyos pszichiátriai kórképekben, mint a skizofrénia, vagy a bipoláris zavarhoz társuló mániás és kevert epizódok.

 

Posztumusz Rézler Gyula-díjat kapott Farkas János, a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Szociológia és Kommunikáció Tanszék professzor emeritusa, a műegyetemi szociológiai képzés alapítója és hosszú ideig vezetője.

 

 

Farkas János a tudomány- és technikaszociológia, a térkutatás, az ökológia, az információs és tudástársadalom, valamint a modernizáció területén végzett több évtizedes kiemelkedő kutatásaiért, a hazai szociológiai kutatás és oktatás elfogadtatásában, feltételeinek megteremtésében játszott szerepéért, továbbá a Rézler Gyula Alapítvány elnökeként kifejtett kiemelkedő munkájának elismeréseként részesült az elismerésben (a díjat az MTA és a Rézler Gyula Alapítvány a szociológia, a munkatudományok, a munkajog, a demográfia és a társadalomstatisztika területén tartósan kiemelkedő eredményeket elért kutatók munkájának kitüntetésére és jutalmazására alapította, idén adták át először – szerk.). Farkas János több évtizeden át volt a Műegyetem professzora. Az utolsó percig tanított, idén júliusban bekövetkezett halála előtt még a 2016 őszi előadásaira készült.

 

A kiemelt akadémiai rendezvények között található az a tudományos tanácskozás, amelyen az idén tavasszal indult Víztudományi Program első, főként a Balatonnal kapcsolatos eredményeiről számoltak be a kutatók, köztük Józsa János akadémikus, a BME rektora. „A fenntarthatóság követelményeinek megfelelően szabad a vízügyi beavatkozásokat megtenni. A kutatásokon alapuló, illetve folyamatosan nyomon követett és szükség esetén finomhangolt beavatkozások lehetnek eredményesek” – hangzott el a tanácskozáson.

 

 

Az idei programsorozat műegyetemi rendezvényeiről az egyetem folyamatosan bővülő programoldalán lehet tájékozódni.

  

Az 1825-ös pozsonyi országgyűlésen, november 3-án ajánlotta fel gróf Széchenyi István birtokai egyévi jövedelmét egy magyar tudós társaság létrehozására, így hagyományosan ehhez a naphoz kötik a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. Az MTA a jeles alkalomra emlékezve 1997 óta szervez különböző rendezvényeket, 2003-ban pedig az esemény hivatalos rangra is emelkedett: az Országgyűlés november 3-át a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította. Az idén 225 éve született Széchenyi István rendkívül sokat tett a magyar műszaki értelmiség létszámának növeléséért is, felemelve szavát egy új, az addiginál szélesebb szakképzettséget adó mérnökképző intézet felállítása ügyében. Még a leendő Műegyetem épületére is készíttetett terveket (elhelyezését a mai Petőfi Sándor utca – Szervita tér határolta területen szerette volna megvalósítani). Végül 1846 őszén részt is vett Egyetemünk egyik elődintézménye, a még nem egyetemi képzést adó Ipartanoda megnyitóján (Széchenyi ezirányú tevékenységéről ITT lehet olvasni  - szerk.).

 

Forrás: bme.hu, sztnh.gov.hu

BK - TJ

Fotók forrása: mta.hu

Aktuális híreink