BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ jön létre a BME-n

2017. január 20. péntek

Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ jön létre a BME-n

Közel négymilliárd forintot nyert egy műegyetemi vezetésű konzorcium innovatív technológiák fejlesztésére és egy laboratóriumi hálózat létrehozására.

 

Zöld utat kapott és kiemelt támogatást nyert a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és ipari partnereinek konzorciuma az NKFIH FIEK pályázatán. A mintegy 3.959.244.693 Ft pályázati támogatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) „Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ – Kutatási infrastruktúra fejlesztése” (FIEK_16) felhívása keretében hirdették meg. A konzorciumot a Műegyetem vezeti, tagjai a Siemens termelő, szolgáltató és kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság, a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt., a Nokia Solutions and Networks Kft. és az MVM Magyar Villamos Művek Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a közösen benyújtott pályamű címe: „Integrált, intelligens technológiák - szinergiaprogram: Fókuszban az energetika és a gyógyszeripar Innovatív technológiák és szolgáltató központ (laboratórium-hálózat) létrehozása az IKT, energetika és gyógyszergyártás terén”).

 

A felhívásra több éve eredményes és stabil ipari-egyetemi partnerségre építő konzorciumok pályázhattak. A nyertesek a támogatást kutatás-fejlesztési kapcsolataik fejlesztésére fordíthatják, intézményesített együttműködési kereteket teremtve a hosszú távon működőképes és eredményközpontú innovációs aktivitásnak. A cél a valós piaci igényekre alapozott ipari fejlesztések kutatási bázisának biztosítása az adott szakterület kutatóintézményeivel összefogásban, valamint a hazai infrastruktúra fejlesztése ipari-felsőoktatási együttműködési szervezeti formában versenyképes termékek és szolgáltatások létrehozására. 

 

A műegyetemi vezetésű program keretében egy nyílt hozzáférésű laboratóriumi infrastruktúra-hálózat kiépítése zajlik majd, amelyben a tudásalapú, innovatív és magas fokon digitalizált eljárásokkal kontrollált, így biztonságos, környezetkímélő, „okos” és energiahatékony technológiák kifejlesztését végzik.

 

Az együttműködés kezdetén az ún. Intelligens Környezetek és E-technológiák programra építve két modell-alprogram is indul a gyógyszeripar és az energetika területén, erősítendő a műegyetemi karok kutatócsoportjainak együttműködését, amely további, a karok közötti összefogásokat megvalósító alprogramokhoz is hozzájárulhat.

 

Mint ahogyan korábban megírtuk, a Műegyetemen már rendelkezésre áll az ún. IKT Platform, amely biztosítja, hogy egyesülhessenek az egyetem különböző szakterületeinek kompetenciái, gyorsan reagálva az ipari igényekre és kész ipari alkalmazásokat is felmutatva.

Charaf Hassan, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára a novemberben szervezett Műegyetemi Megoldások című konferencián hangsúlyozta: „A csapat, a közös munka hatásának ereje, a különböző szemléletű, hátterű, képességű szakemberek tapasztalatainak egymásra hatása az innováció előremozdítója. Ezért a BME egy egységként jó”.

 

A gyógyszeripar modell-alprogramban ún. „PAT-flow” technológia elemeinek kifejlesztése történik a PharmaTech Modell laboratóriumban szintetikus- és biogyógyszerek előállítása érdekében. Az energetika modell-alprogramban új, intelligens technológiai elemeket fejlesztenek ki támaszkodva a műegyetemi (VBK) laboratóriumi hálózatra.

 

Az első értékelési fordulóban a rendelkezésre álló keretet három konzorcium között osztották ki, amelyeket mind egy-egy felsőoktatási intézmény vezet. A BME mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem (pályázatuk címe: „Molekuláris biomarker kutatási és szolgáltatási központ kialakítása az ipari igények kiszolgálása érdekében”) és a Szent István Egyetem (pályázatuk címe: „AGIT Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ létrehozása”) lettek még befutók.A BME vezetésével létrejött konzorcium azonban majdnem annyi támogatást kapott, mint a másik két társulás együttesen.

 

Projekt azonosító száma A pályázó(k) neve Projekt címe Odaítélt támogatás
(Ft)
Projekt elszámolható összköltsége
(Ft)
FIEK_16-1-2016-0005 Eötvös Loránd Tudományegyetem Molekuláris biomarker kutatási és szolgáltatási központ kialakítása az ipari igények kiszolgálása érdekében 2 558 627 617 2 712 182 794
Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont
Servier Gyógyászati Vegytani Kutatóintézet Zártkörűen Működő Részvénytársaság
CRU Hungary Egészségügyi és Szolgáltató Kft.
FIEK_16-1-2016-0007 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Integrált, intelligens technológiák - szinergiaprogram: Fókuszban az energetika és a gyógyszeripar Innovatív technológiák és szolgáltató központ (laboratórium-hálózat) létrehozása az IKT, energetika és gyógyszergyártás terén 3 959 244 693 5 959 166 693
Siemens termelő, szolgáltató és kereskedelmi Zártkörűen Működő Részvénytársaság
Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt.
Nokia Solutions and Networks Kft.
MVM Magyar Villamos Művek Zártkörűen Működő Részvénytársaság
FIEK_16-1-2016-0008 Szent István Egyetem AGIT Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ létrehozása 1 482 127 690 1 802 611 756
SKC-Consulting Korlátolt Felelősségű Társaság
Axiál Javító, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Asseco Central Europe Magyarország Zártkörűen Működő Részvénytársaság
ENERGOTEST Diagnosztikai és Automatizálási Korlátolt Felelősségű Társaság

 

Forrás: http://www.bme.hu/hirek/20161215/Ipari-felsooktatasi_egyuttmukodesek_csucsintezmenye_jon_letre_a_BME-n

 

Kapcsolódó cikkek:

http://nkfih.gov.hu/hivatal/online-sajto/2016/35-milliardos

http://nkfih.gov.hu/palyazatok/nemzeti-kutatasi/nyertes-programok

Aktuális híreink