BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Magyarország is csatlakozott az ELIXIR programhoz

2017. január 25. szerda

Magyarország is csatlakozott az ELIXIR programhoz
Újabb kiemelkedő európai kutatási infrastruktúrához való csatlakozásról írt alá konzorciumi megállapodást Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.
 

A biológiai információk legszélesebb körű európai adatbázis-hálózatának, az ELIXIR (European Life-sciences Infrastructure for biological Information) programnak 21. tagjaként Magyarország csatlakozása kiváló lehetőséget teremt a magyar kutatók számára, hogy a kísérleteik eredményeként kapott adatokból a legmegfelelőbb módszerek igénybevételével vonhassanak le biológiailag fontos következetéseket számos területen, mint például az agykutatás, az immunológia, a fehérje-biokémia és fehérjeszerkezet-előrejelzés, a biológiai hálózatok kutatása, illetve agrár területen a haszonállat- vagy haszonnövény-genomika.

 

Az Európai Bizottság és a tagországok által közösen finanszírozott ELIXIR (European Life-sciences Infrastructure for biological Information) lehetővé teszi, hogy az európai élettudományi kutatóműhelyek integráltan tárolják és szervezett hálózatban osszák meg kutatási adataikat, amelyekhez így a tudományos közösség könnyen hozzáfér. Az élettudományi kutatásokban ugyanis – beleértve az orvosbiológiai és agrártudományi területeket – egyre nagyobb szerepet kap a nagy áteresztőképességű módszerek által generált hatalmas adatmennyiség. Többek közt ez teszi szükségessé az adatok bioinformatikai feldolgozását és elemzését lehetővé tevő kapacitások növelését, nemzetközi szintű összekapcsolását.

 

Az ELIXIR célja ezen biológiai információkat tároló adatbázisok fenntartható európai infrastruktúrájának a kiépítése, amely az élettudományi kutatásokat és azok gyakorlati hasznosításását egyaránt támogatja.

 

Jelenleg folyik az ELIXIR hazai csomópontjának kialakítása, amelyet prof. Patthy László, az MTA TTK Enzimológiai Intézete munkatársának koordinációjával a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja (MTA TTK) fog vezetni. A magyarországi csomópont elsősorban újszerű eszközökkel, szolgáltatásokkal és adatbázisokkal fog foglakozni a fehérjeszekvencia- és fehérjeszerkezet-kutatás, a DNS-szekvencia-elemzés és a transzlációs orvostudomány területén.

„Azzal, hogy csatlakoztunk az ELIXIR programhoz, könnyebb lesz fenntartanunk és megvédenünk az élettudományokkal kapcsolatos hazai beruházásainkat, mivel a hazai kutatói közösséget és erőforrásokat összeköthetjük az ELIXIR infrastruktúrájával” – nyilatkozta Patthy László professzor. Cserébe Európa és a már működő ELIXIR csomópontok is profitálnak a magyar szakértelemből és erőforrásokból a rendszer- és számítógépes biológia terén. Magyar kutatók korábbi és jelenleg is folyó kutatásainak eredményeként már eddig is születtek olyan módszerek és online elérhető bioinformatikai szolgáltatások – többek között a transzmembrán fehérjék szerkezet előrejelzése vagy a rendezetlen fehérjék kutatásához kapcsolódóan –, amelyek az ELIXIR nemzetközi kutatói közösségének munkáját is segítik.

 

Dr. Niklas Blomberg, az ELIXIR igazgatója elmondta: „Csupán három év telt el a program 2013. decemberi indulása óta, a tagság mégis rendkívül dinamikusan bővült: a hat alapító tagról a jelenlegi 21 tagra. Örömmel tölt el, hogy immár a magyar kollégák is részt vesznek az ELIXIR programban, és alig várom a közös munkát velük. Magyarország ELIXIR-tagságával új együttműködési lehetőségek nyílnak meg, amelyekből mind a magyar, mind pedig az európai élettudományi és bioinformatikai kutatóközösség profitálhat.”

 

Az ELIXIR-tagság újabb állomása annak a folyamatnak, amelyben a tudományos közösség igényeiről készült felmérés alapján az egyes infrastruktúra-tagságok előnyeit mérlegelve a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Bizottság javaslatot tesz a nemzetközi kutatási infrastruktúrákhoz való csatlakozásra. Az NKFI Hivatal az infrastruktúra-tagságok tudományterületi-kutatásfejlesztési eredményeit a ráfordítások tükrében évről évre értékeli, és a tagdíjfizetés közhasznát az érdekelteken túl a tágabb kutatói közösség, a társadalom és a tudományfinanszírozásért felelős döntéshozók számára is bemutatja.

 

Utolsó módosítás: 2017. január 19.
 
Forrás: nkfih.gov.hu

Aktuális híreink