BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Szilágyi Szabolcs karunk környezetmérnök hallgatója az MVM Edison Light Up! pályázat egyik szerencsés nyertese

2017. április 5. szerda

Szilágyi Szabolcs karunk környezetmérnök hallgatója az MVM Edison Light Up! pályázat egyik szerencsés nyertese

Kihirdették az első hazai energetikai startup pályázat, az MVM EDISON Light Up! nyerteseit. A beérkezett 118 pályamunka közül 12 került ki győztesként - köztük Szilágyi Szabolcs környezetmérnök hallgatóé is -, melyeket 1 millió Ft nyereménnyel díjaztak, és kaptak lehetőséget, hogy részesei legyenek az inkubációs mentorprogramnak. Ezzel nagy esélyhez jutottak, hogy az eddig titokban dédelgetett kreatív energetikai ötleteik valóra váljanak.

 

Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az MVM Csoport minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet a kutatás és a fejlesztés támogatására, a megújuló energiaforrások bővítésére, középpontba állítva az olyan kreatív energiahatékony megoldásokat és technológiai újításokat, melyek később be tudnak épülni mindennapjainkba. Ennek elérése érdekében a társaságcsoport új területen, a startup ökoszisztéma világában is élre kíván törni az MVM Edison programmal.

 

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. 2016. december 05. és 2017. február 17-e között hirdette meg az MVM Edison Light Up! innovációs pályázatot és startup versenyt startup-ok, spin-off-ok, kis- és középvállalkozások, illetve felsőoktatási hallgatók, magányszemélyek számára. A pályázók között volt egyetemi kutatócsoport, baráti társaság, tapasztalt mérnök és már működő vállalkozás is.

A program célja egy olyan startup ökoszisztéma kiépítése, amely alkalmas a jelenleg hazánkban fellelhető energetikai és energiatudatossági ötletek, illetve oktatási témájú hardverfejlesztésekkel és szoftverfejlesztésekkel, valamint a fenntartható designnal kapcsolatos kezdeményezések inkubálására.

A program az inkubáción túl, továbbképzéssel és mentorok bevonásával járul hozzá a termékek, fejlesztések sikerességéhez, piacra segítéséhez.

 

A tizenkét nyertes pályázatot fejenként egymillió forinttal honorálta a zsűri, valamint belépést nyertek a második forduló inkubációs mentorprogramjába, amely végén a tizenkét pályázatból négy végső nyertes maximum 50 millió forint összegű magvető befektetésre és inkubációs/akcelerációs szolgáltatásainak igénybevételére kap lehetőséget, hogy a jövő meghatározó vállalkozásává váljon.

 

A 22 éves környezetmérnök hallgató, Szilágyi Szabolcs, aki három témakörben küldött be pályázatot, ezek közül egy nyert. Szabolcs a díj átvételekor gratulált az MVM Zrt.-nek a felhíváshoz, bár hozzátette, először amikor egy moziban meglátta, azt gondolta, ez csak egy felhívó spot a vállalat népszerűsítésére, de aztán úgy döntött megpróbálja és nyert.

 

 

Szilágyi Szabolcs még csak 22 éves.

Fotó: Polyák Attila - Origo

 

A vele egykorú fiataloknak ezt üzeni:

Szerintem az a legnagyobb baj a mai fiatalokkal, hogy nem mernek semmit megcsinálni. De aki gondolkozik, kevesebbet megy esetleg kocsmába és rászánja az idejét, hogy utánajárjon az ötletének, arra én vagyok a példa, hogy ezt meg lehet csinálni. - mondta Szilágyi Szabolcs

 

A nyertesek névsora:

 

ENERGY GENERATION AND USAGE - Általános energiatermelés és felhasználás:

  • Gulyás Zoltán, Fábián Zoltán

  • Olivenit Kft.

  • Jakab László, Károlyi Gergely, Lukács Dávid, Andrássy Zoltán

PERSONAL / HOUSEHOLD ENERGY GENERATION AND USAGE - Személyes és háztartási szintű energiatermelés és felhasználás:

  • Ladvenicza Levente

  • Fekete Dániel, Miklósi Ádám

  • Benke Tamás, Benke Éva, Bereczk Ádám

OFFICE / INDUSTRY ENERGY GENERATION AND USAGE - Irodai és ipari szintű energiatermelés és felhasználás:

  • Andrássy Zoltán, Farkas Rita

  • Szilágyi Szabolcs (BME-VBK)

  • Greenergizer Kft.

PUBLIC / CITY ENERGY GENERATION AND USAGE - Városi és közösségi szintű energiatermelés és felhasználás:

  • Szélessáv Kft. 

  • Derekas Barnabás Máté, Gyöngy Sára, Kádár Márton Gábor, Kiss Dávid, Pácsonyi Imre, Pintácsi Dániel, Szabó Bence, Takács Borbála

  • Majoros Dávid

 

 

Forrás: www.origo.hu; www.mvm.hu

Aktuális híreink