BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Az elmúlt tanévben harmadszor került megrendezésre az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny

2017. július 26. szerda

Az elmúlt tanévben harmadszor került megrendezésre az Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny

A Szent-Györgyi Albert Szakkollégium a BME Vegy-Érték Tehetségpontja támogatásával idén már harmadszor szervezte meg az Oláh György Középiskolai Kémiaversenyt. Az első alkalommal 150 diák regisztrált a versenyre és három kategóriában hírdettek győztest. Tavaly már 200 feletti résztvevőt számlálhattunk. Az idei verseny során még ezt is sikerült túlszárnyalni, 329 nevezés érkezett, ezek közül 25 a határon túlról. Idén először már négy kategóriában versenyeztek a diákok, hiszen azok a középiskolai tanulók, akik országos vagy nemzetközi természettudományos versenyen kiemelkedő teljesítményt nyújtottak külön kategóriában indultak.

  

A jelentkezőknek kettő internetes fordulón kellett helytállniuk, és a legjobban teljesítők idén márciusban vehettek részt a verseny döntőjében. A 39 szerencsés diák izgatottan érkezett meg március 3-án a CH épületbe, ahol Faigl Ferenc dékán úr köszöntötte őket, sok sikert kívánva a helytálláshoz. A döntősöknek először egy 4 órás írásbeli fordulón kellett részt venniük, majd levezetésképpen egy rendkívüli fizikai kísérleti bemutatónak lehettek részesei Härtlein Károly előadásában.

 

A diákokat kísérő tanárok, illetve szülők e közben érdekes laborlátogatáson vehettek részt karunk tanszékein, majd ők is csatlakoztak a kísérleti bemutatóhoz.

 

Másnap azután a szóbeli előadások következtek. A diákoknak egy előre meghatározott témalistából kellett választaniuk, majd a választott témakört otthon felolgozva 10 percben ismertetni azt a szakértőkből álló zsűri előtt.

 

A verseny eredményhírdetésére immár hagyományosan az EGIS Gyógyszergyár interaktív Tudományos és Technológiai Központjában került sor. Itt Hornyánszky Gábor, a Dékáni Hivatal vezetője, a kar tehetséggondozásért felelős oktatója adta át a díjakat a versenyzőknek. A szervezők nem feledkeztek meg a felkészítő tanárokról sem, közel 40 kolléga részesült elismerő oklevélben, két kolléga ezen felül könyvjutalomban is.

 

A verseny lebonyolítását a Magyar Kémikusok Egyesülete segítette szakmai együttműködő partnerként.

 

A verseny megrendezése a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg. (NTP-TV-16-0055)

Aktuális híreink