BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Nyílt nap a VBK-n

2017. november 22. szerda

A Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) programja  a BME Nyílt Napon

 

Dátum: 2017. november 24.

  
A Kari rendezvények központja a Ch épület lesz (XI., Gellért tér 4., az M4 Szent Gellért tér megállójánál).

 

  

Ch épület alulájában lehet regisztrálni a Nyílt Napra (távolmaradási igazoláshoz szükséges az előregisztráció itt: https://nyiltnap.hszi.bme.hu/ és a bejelentkezés pl. a Ch aulában) és a laborlátogatásokra. A laborlátogatásokat jelentkezési sorrendben töltjük fel.

   

A Ch épület 2. emeletén technikai érdekességek kiállítással várjuk az érdelődőket a széleskörűen értelmezett vegyipar, kémia, biológia területéről.

  

Előadások a CHMax-ban:

10.00-10.45 kari tájékoztató, Székely Edit oktatási dékánhelyettes

11.00-11.45 Marosi György professzor előadására a Bioanyagok és/vagy műanyagok – evolúció címmel.

12.00-12.45 kari tájékoztató, Székely Edit oktatási dékánhelyettes

   

Laborlátogatások:

  

Fermentációs labor

Megnézheted hogyan néz ki kislabor méretben és félüzemi méretben is egy igazi fermentor, amiben mikrobák állítják elő az értékes termékeket és amelyen biomérnök hallgatók tanulják meg, hogy hogyan kell ezeket üzemeltetni. 

  

Membrán-desztillációs labor

A membránok féligáteresztő hártyák, amelyekkel különleges és hatékony elválasztást lehet elérni. Használják víztisztításban, szennyvizek kezelésében, de az élelmiszeriparban is például a szűrt almalé előállításakor. Desztillációval folyadékelegyeket lehet elválasztani nagyhatékonysággal. Elterjedt művelet az iparban, az üzemanyag-előállítástól a pálinkafőzésig. A laborlátogatás keretében egy kutató-fejlesztő laboratóriumot ismerhetsz meg.