BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Megjelent a Marie Skłodowska-Curie RISE pályázati felhívása

2018. január 9. kedd

Megjelent a Marie Skłodowska-Curie RISE pályázati felhívása
A Horizont 2020 Marie Skłodowska-Curie Akciók (MSCA) Kutatási és Innovációs Kutatócsere Program (RISE) pályázati felhívása 2017. november 22-én jelent meg és az NKFI Hivatal aznap rendezett információs napot az MSCA program új, 2018-2020-as munkaprogramjának újdonságairól, különös tekintettel a RISE (Kutatási és Innovációs Kutatócsere) programra.

Az esemény azokról a közvetlenül pályázható uniós felhívásokról szólt, amelyek kiváló kutatók képzését, tudáscseréjét támogatják, határokon átnyúló és ipar-akadémia közötti kutatói mobilitás által. Az MSCA program költségvetése 2,9 milliárd euróval nő a 2018-2020-as időszakban, így várhatóan még eredményesebben vehetnek részt magyar kutatók és intézmények a pályázatokban.

Jeney Nóra, az MSCA program nemzeti kapcsolattartója előadásában bemutatta a program újdonságait, kiemelve a megnövekedett költségvetést, a részmunkaidős egyéni ösztöndíj lehetőségét és az ún. „Widening” ösztöndíjat, amely a kutatás-fejlesztés és innováció területén gyengébben teljesítő országokba irányuló egyéni kutatói mobilitást ösztönzi. A rendezvényen részt vett Rodrigo Gutierrez Dominguez, az Európai Bizottság Kutatási Végrehajtó Ügynökségének munkatársa, aki részletesen ismertette az MSCA egyik alprogramját, a RISE programot, amely az ipari és akadémiai szféra, valamint az EU és harmadik országbeli kutatóintézetek együttműködését támogatja közös projekt megvalósítása és kutatócsere formájában. Biztatta a jelenlévőket a pályázásra azzal is, hogy elmondta, a RISE programban sikerrel pályázó konzorciumok aránya 26%, amely magasnak számít a Horizont 2020 pályázatok között. Ezt követően Dr. Cristina Monsone, számos RISE pályázat értékelője beszélt arról, hogy mire kell figyelni a pályázat megírásakor, mit ellenőriznek és értékelnek elsősorban a bírálók és Dr. Keresztes Zsófia pedig egy nyertes konzorcium magyar partnereként beszélt a közös projekt létrehozásának hátteréről, a konzorcium megalakulásáról és a megvalósítás kihívásairól is.

Az elhangzott előadások letölthetőek:

 

Forrás: nkfih.gov.hu

Aktuális híreink