Biokémia és élelmiszertudomány szekció

 

Elnök:

Dr. Sevella Béla egyetemi tanár

Titkár:

Tóth Karolina PhD. hallgató

Koordinátor:

Dr. Merész Péter egyetemi adjunktus
Bakos Vince egyetemi tanársegéd

Helye:

Ch. A. 20.

 

8:30     Molnár Dóra

Gabona alapú őrlemények reológiai és végtermék tulajdonságainak összehasonlító vizsgálata

Témavezető:   Dr. Tömösközi Sándor egyetemi docens

BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

Konzulens:      Bucsella Blanka PhD. hallgató

BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

 

8:45     Veres-Székely Apor

SMAD 2 és 3 szerepe a gyulladásos bélbetegség patomechanizmusában

Témavezető:   Dr. Vannay Ádám laboratóriumvezető

SE  MTA Gyermekgyógyászati és Nefrológiai Kutatócsoport

Konzulens:      Dr. Szarka András egyetemi docens

                        BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

 

9:00     Lovász Krisztina

A hasadó élesztő G1-fázisú méretkontrolljának vizsgálata matematikai modellezéssel

Témavezető:   Dr. Sveiczer Ákos egyetemi docens

                        BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

 

9:15     Koványi Bence

A P2X7 purin receptorok szerepe a génexpressziós változásokban a szkizofrénia fenciklidin indukált állatmodelljében

Témavezető:   Dr. Sperlágh Beáta tudományos igazgató helyettes

                        MTA-KOKI Molekuláris farmakológia Kutatócsoport

Konzulens:      Dr. Deák Veronika egyetemi adjunktus

                        BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

 

9:30    Szünet           

 

9:45    Vodicska Barbara

Egy membránfehérje a sejtmagban

Témavezető:   Dr. Welker Ervin laboratóriumvezető

            MTA TK MFI Prion- és Fehérjekonformációs Betegségek Laboratórium

Konzulens:      Nyeste Antal PhD hallgató

            MTA TK MFI Prion- és Fehérjekonformációs Betegségek Laboratórium


10:00   Kádár Veronika

Represszió - derepresszió elven működő molekuláris kapcsoló karakterizálása Staphylococcus aureus-ban

Témavezető:   Dr. Németh Veronika tudományos munkatárs

                        MTA TTK Enzimológiai Intézet

Konzulens:      Dr. Vértessy G. Beáta egyetemi tanár

                        BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

 

10:15  Nagy Mariann

Újonnan fejlesztett funkcionális búzaőrlemény és egyéb, hagyományosnak tekinthető gabonaőrlemények táplálkozástani értékének összehasonlító vizsgálata

Témavezető:   Dr. Tömösközi Sándor egyetemi docens

BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

Konzulens:      Bucsella Blanka PhD. hallgató

BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

 

10:30  Dülk Metta

A dehidroaszkorbát és az elektrontranszport lánckapcsolatának vizsgálata ρ0 sejtekben

Témavezető:   Dr. Wunderlich Lívius egyetemi adjunktus

BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

 

10:45  Szünet           

 

11:00  Kirsch Klára

Döntéshozó rendszer fejlesztése rákos betegek molekulárisan célzott egyénre szabott terápiájához

Témavezető:   Dr. Peták István tudományos igazgató

                        KPS Biotechnológiai és Egészségügyi Szolgáltató Kft.

Konzulens:     Dr. Poppe László egyetemi tanár

BME Szerves Kémia és Technológia Tanszék

 

11:15  Hámornik Gábor Bence

Másodlagosan keletkező glutamát kimutatása és hatása in vitro neurotoxicitási tesztekben

Témavezetők: Dr. Herberth Balázs tudományos főmunkatárs

                        EGIS Gyógyszergyár Nyrt.

Kaufmanné Bojti Erzsébet fejlesztő analitikus

                        EGIS Gyógyszergyár Nyrt.

Konzulens:      Dr. Deák Veronika egyetemi adjunktus

                        BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

 

11:30  Izsó Eszter

Gabonák malmi frakcióinak vizsgálata infravörös spektroszkópiai és mikroszkópiai módszerekkel

Témavezető:   Dr. Gergely Szilveszter egyetemi adjunktus

                        BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

Konzulens:      Dr. Salgó András egyetemi tanár

                        BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék