Biofinomító Kutatócsoport

Elérhetőség: 1111 Budapest, Gellért tér 4. CH. ép. 264., Tel: +36-1-463-2843, E-mail: csaba_feher@mail.bme.hu
Honlap: link
Fő kutatási területek:
  • biomassza előkezelés, frakcionálás
  • enzimes cellulóz és hemicellulóz hidrolízis
  • enzimaktivitás vizsgálatok
  • enzim termelés fonalasgomba és bakteriális fermentációval
  • alkoholok, cukoralkoholok és szerves savak fermentációs előállítása
  • lignocellulóz nyersanyagok összetételének elemzése
  • folyamat modellezés, gazdaságossági számítások
Bemutatkozás:

Biofinomító Kutatócsoport nagy tapasztalattal és korszerű ismeretekkel rendelkezik a lignocellulóz alapú biomassza biotechnológiai módszerek segítségével történő feldolgozásával, frakcionálásával és értéknövelt termékké alakításával kapcsolatban. Az elmúlt húsz évben a Biofinomító Kutatócsoport (korábbi nevén Non-Food Kutatócsoport) fő kutatási témája mezőgazdasági és agrár-ipari melléktermékek biofinomító szemléletű feldolgozása és hasznosítása. A csoport széles körű ismeretekkel rendelkezik a fermentációs technikák, a szoftveres folyamatszimuláció és a biofinomító folyamatok gazdasági elemzésével kapcsolatban. Kiváló infrastruktúrát kínál a biomassza előkezelésekhez, enzimatikus hidrolízisekhez és fermentációs folyamatokhoz, valamint számítógépes folyamat szimulációkhoz. A csoport a lignocellulóz- biomassza hasznosítás és a biofinomítás területén vezető szerepet tölt be Magyarországon.

Legfontosabb publikációk:

Csaba Fehér, Zsolt Barta, Katalin Réczey. (2012) Process considerations of a biorefinery producing value-added products from corn fibre. Periodica Polytechnica Chemical Engineering. 56 (1), 9-19. IF: 0.27

Csaba Fehér, Zita Gazsó, Patomwat Tatijarern, Máté Molnár, Zsolt Barta and Kati Réczey. (2015) Investigation of selective arabinose release from corn fibre by acid hydrolysis under mild conditions. Journal of Chemical Technology and Biotechnology. 90 (5), 896–906. IF: 2.494

Csaba Fehér, Boglárka Gál, Anikó Fehér, Zsolt Barta, Kati Réczey. (2015) Investigation of commercial enzyme preparations for selective release of arabinose from corn fibre. Journal of Chemical Technology and Biotechnology. 90 (7), 1329–1337. IF: 2.494

Csaba Fehér, Zita Gazsó, Boglárka Gál, Anett Kontra, Zsolt Barta, Kati Réczey. (2015) Integrated process of arabinose biopurification and xylitol fermentation based on the diverse action of Candida boidinii. Chemical and Biochemical Engineering Quarterly. 29 (4)587–597. IF: 0.911

István Wagner, Zsombor Kristóf Nagy, Panna Vass, Csaba Fehér, Zsolt Barta, Tamás Vigh, Péter Lajos Sóti, Anna Helga Harasztos, Hajnalka Pataki, Geert Verreck, Ivo Van Assche, György Marosi. (2015) Stable Formulation of Protein-type Drug in Electrospun Polymeric Fiber Followed by Tableting and Scaling-Up Experiments. Polymers for Advanced Technologies. 26. 1461–1467. IF: 1.964

Zoltán Mareczky, Anikó Fehér, Csaba Fehér, Zsolt Barta, Katalin Réczey. (2016) Effects of pH and aeration conditions on xylitol production by Candida and Hansenula yeasts. Periodica Polytechnica Chemical Engineering. 60 (1), 54-59. IF: 0.296

Edit Hirsch, Hajnalka Pataki, Attila Farkas, Henrik Bata, Panna Vass, Csaba Fehér, Zsolt Barta, László Párta, István Csontos, András Ballagi, Zsombor K. Nagy, and Gyorgy J. Marosi. (2016) Raman based feedback control of the enzymatic hydrolysis of lactose. Organic Process Research & Development. 20 (10), 1721–1727. IF: 2.922

Anikó Fehér, Csaba Fehér, Margaréta Rozbach, Zsolt Barta. (2017) Combined approaches to xylose production from corn stover by dilute acid hydrolysis. Chemical and Biochemical Engineering Quarterly. 31 (1), 77–87. IF: 0.675

Anikó Fehér, Csaba Fehér, Margaréta Rozbach, Gergely Rácz, Melinda Fekete, László Hegedűs, Zsolt Barta. (2018) Treatments of lignocellulosic hydrolysates and continuous-flow hydrogenation of xylose to xylitol. Chemical Engineering and Technology. 41 (3), 496-503. IF.: 2.385

Edit Hirsch, Hajnalka Patak, Júlia Domján, Attila Farkas, Panna Vass, Csaba Fehér, Zsolt Barta, Zsombor K. Nagy, György J. Marosi, István Csontos. Inline noninvasive Raman monitoring and feedback control of glucose concentration during ethanol fermentation. Biotechnology Progress (accepted, 2019, DOI 10.1002/btpr.2828) IF: 1.947

Ornella Ontañon, Silvina Ghio; Rubén Marrero Díaz de Villegas; Mercedes, Garrido; Paola, Talia; Csaba Fehér; Eleonora Campos. A thermally stable GH8 endoglucanase from the cellulose synthase complex of Enterobacter sp. R1 is suitable for β-glucans deconstruction. Food Chemistry. IF: 4.946

Soma Bedő; Botond Antal; Margaréta Rozbach; Anikó Fehér; Csaba Fehér. Optimised fractionation of wheat bran for arabinose biopurification and xylitol fermentation by Ogataea zsoltii within a biorefinery process. Industrial Crops and Products

Csaba Fehér. Novel approaches in the biotechnological application and production of L-arabinose. Journal of Carbohydrate Chemistry. (2018) 37 (5), 251-284. IF (2017): 0.629

Miklós Gyalai-Korpos, Zoltán Szabó, Miklós Hollósy, Bence Dávid, Kinga Pencz, Csaba Fehér, Zsolt Barta. Bioeconomy opportunities in the Danube Region. Towards a Sustainable Bioeconomy: Principles, Challenges and Perspectives. World Sustainability Series. Springer, Cham. pp 99-116, (2018)

 

Díjak, eredmények:

2017: Rozbach Margaréta – OTDK konferencia II helyezés

2015:Gazsó Zita – OTDK konferencia III helyezés

2012: Gál Boglárka – TDK konferencia III helyezés

2017: Fehér Csaba – BME Top 100 oktatói díj


Vendégprofesszorok:

Prof. Iris Cornet – University of Antwerp (Belgium)

Csoportvezető neve: Dr. Fehér Csaba