BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Laborlátogatások a Nyílt Napon

A korlátozott férőhelyek miatt előzetes regisztráció szükséges a Ch épület aulában felállított regisztrációs ponton. Regisztráció 8 órától a Ch épületben (Budapest, XI. Szent Gellért tér 4.) 

Találkozási helyszínek

ch F Ch2
Cha Ch 1

Turnus, találkozóhely

Laborlátogatás címe, rövid leírása

Két turnusban látogatható, 25 fő/turnus

Találkozóhely: A

 Ch épület földszint

Analitikai kémia laborok

 A laborlátogatás során körbevezetnek benneteket a lekülönbözőbb analitikai laboratóriumokon a hallgatói laboroktól kezdve a specializált kutatólaboratóriumokig. Hallotok kromatográfiáról, elektronmikroszópiáról, termikus analízisről többek között, és megnézhetitek milyen eredményeket lehet elérni ezekkel a modern technikákkal.

Két turnusban látogatható, 15 fő/turnus

Találkozóhely: G

Ch épület 2. emelet

Felületkémiai labor

Érdekel hogyan lehet egy negyed focipályányi területét 1 g anyagban összetömöríteni?  Ha igen, várunk  felületkémiai kutatólaborban, ahol  a felületi jelenségek vizsgálatába nyerhetsz bepillantást és megismerkedhetsz többek közt az aerogélekkel és a jövő szilíciumának tartott grafénnel.

 

aerogél és felületkémiai kutatások, kép

Két turnusban látogatható, 15 fő/turnus

Találkozóhely: J

Ch épület alagsor

Félüzemi hallgatói labor és homogén katalízis kutatólabor

A félüzemi művelettani hallgatói laborban minden hallgatónk megfordul, mert itt lehet az elméletben megismert vegyipari műveleteket legyen az szűrés vagy desztilláció az ipari valósághoz közelítő méretben kipróbálni. Ugyanitt található a homogén katalízis kutatólabor is, ahol biomasszából vegyipari alapanyagokat állítunk elő. A laborlátogatás során a hallgatói laboratóriumban vezetünk körbe és bepillantunk egy kutatólaboratórium munkájába is. 

filmbepárló

A második turnusban látogatható, 15 fő/turnus

Találkozóhely: B

Ch épület 2. emelet

Fermentációs labor

Megnézheted hogyan néz ki kislabor méretben és félüzemi méretben is egy igazi fermentor, amiben mikrobák állítják elő az értékes termékeket a sörtől az antibiotikumokon át az enzimekig, és amelyen biomérnök hallgatók tanulják meg, hogy hogyan kell ezeket üzemeltetni és üzemesíteni.

 

Két turnusban látogatható, 20 fő/turnus

Találkozóhely: D

Ch épület 1. emelet

Gyógyszerkészítmény-technológiai labor

 A laborlátogatás során megismerheted, hogy milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy egy hatóanyagból gyógyszer legyen. Legyen szó a szemcseméret csökkentéséről, adalékok kiválasztásáról vagy tablettázásról, a végső hatás szempontjából mindegyik lépés elengedhetetlen. A kutatólabor meglátogatása során az egyes lépésekhez használható berendezések mellett modern folyamatos vizsgálatot lehetővé tevő mérőeszközöket is láthatsz. 

Két turnusban látogatható, 15 fő/turnus

Találkozóhely: F

Ch épület földszint

Kolloidika labor

Milyenek a kolloidok? Mi a Tyndall-jelenség? Érdekel hogyan lehet a felületet úgy módosítani, hogy a vízcsepp leguruljon róla? Ha igen, várunk  felületkémiai kutatólaborban, ahol  a felületi jelenségek vizsgálatába és az anyagtudomány rejtelmeibe nyerhetsz bepillantást a kolloidokon keresztül.

 

tyndall jelenség

Két turnusban látogatható, 15 fő/turnus

Találkozóhely: I

Ch épület 2. emelet

Membrán-desztillációs labor

 A membránok féligáteresztő hártyák, amelyekkel különleges és hatékony elválasztást lehet elérni. Használják víztisztításban, szennyvizek kezelésében, de az élelmiszeriparban is például a szűrt almalé előállításakor. Desztillációval folyadékelegyeket lehet elválasztani nagyhatékonysággal. Elterjedt művelet az iparban, az üzemanyag-előállítástól a pálinkafőzésig. A laborlátogatás keretében egy kutató-fejlesztő laboratóriumot ismerhetsz meg, ahol elsősorban környezetvédelmi problémák megoldásával foglalkoznak.

 
desztillacio

Két turnusban látogatható, 15 fő/turnus

Találkozóhely: H

Ch épület alagsor

Műanyag és Gumiipari labor

A laborlátogatás során a képzésünk egy speciális részébe nyerhetsz bepillantást, ami a műanyagok előállítását, feldolgozását és vizsgálatát jelenti. A hallgatói gyakorlatok mellett a laboratórium változatos kutatások színtere a biopolimerektől a megfelelő tulajdonságok eléréséhez szükséges adalékokig és módszerekig.

Egy turnusban látogatható, 15 fő/turnus

 Találkozóhely: C

Ch épület alagsor a  lift mellett

 Pharmatech Modell Laboratórium

Ez a különleges labor a gyógyszeripar és az egyetemi kutatás szoros egüttműködésével jött létre. Különleges, modern gyógyszeripari biotechnológiai kutatás-fejlesztés (emlőssejtes fermentáció és a termékek izolálása) valamint a legújabb folyamatos gyógyszergyártást célzó kutatások színtere ez a labor. 

 

 

 

porszállítás

Két turnusban látogatható, 20 fő/turnus

Találkozóhely: E

Ch épület 1. emelet

Reaktorok

Megmutatjuk, hogy milyenek a modern reaktorok, amivel pl. gyógyszerhatóanyagot gyárthatunk, és ezek közül milyenekkel dolgoznak a hallgatóink laborgyakorlatokon illetve a kutatómunkájuk során.

 

 

mikrohullámú reaktor