|
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Vegyészmérnöki mesterképzési szak nappali MSc |
A tantárgy neve angolul: Biology, biotechnology
| Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
| BMEVEMBM301 | 2+0+0/f | 3 |
Dr. Tardy Gábor Márk, egyetemi docens
|
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
|
Ballagi András |
c. egyetemi tanár |
ABÉT |
|
Bakos Vince |
Tanársegéd |
ABÉT |
Biokémia
A tantárgy fő célja olyan a gyógyszeriparhoz kapcsolódó biotechnológiai alapok és szemlélet átadása a vegyészmérnök hallgatóknak, amelyek nagyban elősegítik a később a gyógyszeriparban elhelyezkedő vegyészmérnökök számára a biotechnológus kollégákkal való együttműködést. Az élő szervezetekben lejátszódó alapvető kémiai reakciók ismertetése, az élő szervezetek rendszerezése, szerkezeti felépítése, mikrobiológiai módszerek megismerése. Az így megszerzett alaptudásra építve az ipari biotechnológia területeinek és módszereinek megismerése a cél a termelő sejtek létrehozásától, a tenyésztésen keresztül a termék kinyeréséig. A sejtmentes, kizárólag enzimekre épülő ipari technológiák miatt enzimeknek és reakcióiknak, valamint az enzimkinetika bizonyos elemeinek ismertetésére is sor kerül. Végezetül konkrét technológiák bemutatása következik a széles értelemben vett biotechnológia különböző területeiről. A tantárgy gyógyszermaradványok mint szerves mikroszennyezők környezeti és humán egészségügyi kockázatainak ismertetésével zárul, ill. lehetséges megoldásokat mutat be azok mérséklésére.
|
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
|
Bakos Vince |
tanársegéd |
ABÉT |
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri a vegyészmérnöki szakmához kapcsolódó matematikai, természettudományos (kémiai, fizikai) és műszaki elméletet és gyakorlatot.
Ismeri a sejtek felépítését, a centrális dogma folyamatait, a DNS és a fehérje felépítését.
Ismeri az élőlények alapvető rendszertanát és a mikrobiológiai módszereit.
Ismeri a biotechnológia történetét, fajtáit és műveleteit.
Ismeri az enzimreakciókat és az enzimkinetika alapjait.
Ismeri új anyagok és eljárások kifejlesztésének lehetőségeit, jellemző módszereit.
Ismeri a biotechnológia alkalmazásait és jó példákat az alkalmazásra.
Ismeri a kémiai és vegyipari rendszerek fenntarthatóságával, biztonságosságával és környezeti hatásaival kapcsolatos elveket, módszereket és gyakorlatot, munkahelyi, egészségvédelmi egészségfejlesztési ismereteket.
Ismeri a gyógyszermaradványok mint szerves mikroszennyezők környezeti és humán egészségügyi kockázatait, és a kockázatok alapvető predikciós módszereit.
Ismer jó megoldásokat a kockázatok mérséklésére.
A szakterülethez tartozó egy vagy több iparág fő műveleteit és technológiáit részleteiben ismeri és átlátja.
Ismeri a biotechnológia műveleteit.
Képesség
Alkotóan képes alkalmazni a vegyészmérnöki szakterülethez kapcsolódó matematikai és természettudományos elméleti és gyakorlati ismereteket feladatai megoldása során.
Képes átlátni a gyógyszeripai biotechnológia műveleteit és folyamatait.
Képes ismeretei integrált alkalmazására a kémiai technológiai folyamatok, berendezések és technológiai rendszerek fejlesztésében, irányításában, tervezésében és a kapcsolódó kutatásban.
Képes döntést hozni alapvető biotechnológiai módszerek megfelelő alkalmazására.
Felkészült vegyipari és más szakterületek kémiai, technológiai tevékenységének irányítására, csapatmunka összefogására.
Képes együtt gondolkodni és együttműködni biotechnológusokkal a gyógyszeripar területén.
Képesek a technológiai rendszerek egészséget nem veszélyeztető és biztonságos működtetésére, az emberi egészségre kifejthető hatásainak felismerésére, a szükséges prevenciós tevékenység eszköztárának alkalmazására.
Képes a gyógyszermaradványokhoz köthető alapszintű környezeti kockázatbecslésre.
Attitűd
Ismeretei és készségei fejlesztésére folyamatosan törekszik.
Fejleszti biotechnológiai műveleti ismereteket, a megfelelő műveletek és alkalmazásaik kiválasztásának készségét, valamint a biotechnológusokkal való együttműködés készségét.
Vezetőként munkatársai véleményének és érveinek megismerése után hozza meg fontosabb döntéseit.
Fejleszti biotechnológiai műveleti ismereteket, a megfelelő műveletek és alkalmazásaik kiválasztásának készségét, valamint a biotechnológusokkal való együttműködés készségét.
Autonómia és felelősség
Döntéseit körültekintően, megfelelő önállósággal, szükség szerint más (nemcsak műszaki) szakterületek képviselőivel konzultálva hozza, azokért felelősséget vállal.
Biotechnológiai problémák megoldása során együttműködően, önállóan és kezdeményezően lép fel.
Utolsó módosítás: 2025-10-11 14:25:42