Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biomérnöki alapképzési szak nappali BSc |
A tantárgy neve angolul: Bioproducts Technology
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEMKA607 | 3+0+0/v | 4 |
Dr. Pécs Miklós docens, Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Pécs Miklós |
egyetemi docens |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudomány Tanszék |
Mikrobiológia: (a mikroorganizmusok életfolyamatai, tulajdonságai, szaporodása, belső szabályozása)
Mikrobiális genetika (genetikai szabályozás, klasszikus és modern genetikai módszerek, auxotróf mutánsok, operon modell: indukció, represszió, derepresszált mutánsok, feed-back inhibíció, antimetabolit rezisztens mutánsok, katabolit represszió, fágok, plazmidok, shuttle vektorok, expressziós kazetta, izolációs markerek)
Biomérnöki műveletek és folyamatok I.: a fermentáció up-stream műveletei (mikróbaszaporítás, termékképzés)
A biológiai iparok elválasztási műveletei (a fermentáció down-stream műveletei)
- a hallgatók megismerkedjenek a biológiai úton előállított hatóanyagok fajtáival, tulajdonságaival, gyártásukkal (a törzsfenntartástól a feldolgozásig),
- alapszintű, de átfogó, technológiai orientációjú képet kapjanak a fermentációs ipar fontosabb termékeiről és azok gyártásáról.
- a tárgy egyszerre erősíti a hallgatók technológiai és gyakorlati-biológiai szemléletét.
Technológiai tárgy lévén szintetizálja a természettudományos alaptárgyak és a szakmai törzsanyag egyes tárgyainak (mikrobiológia, genetika, művelettan) tudásanyagát. A tárgy a technológiák tárgyalásával a BSc szinten az oktatást lezárja, de az MSc szinten tovább építkezik (Biotermék technológia II.).
A tárgy megközelítése gyakorlatorientált, az elméleti háttér, a legújabb fejlesztések ismertetése a további tanulmányok (MSc) körébe tartozik. A tárgy hallgatói képessé válnak a biológiai iparok technológiáinak megértésére, üzemeltetésére, egyszerűbb technológiai feladatok önálló megoldására, technológiai fejlesztésre, elemzésre is.
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
Dr. Pécs Miklós |
egyetemi docens |
Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék |
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Képesség
Attitűd
Autonómia és felelősség
Utolsó módosítás: 2016-04-08 12:05:53