Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar |
Biomérnöki alapképzési szak nappali BSc |
A tantárgy neve angolul: Agricultural Industrial Technologies
Tantárgy kódja | Követelmény | Kredit |
BMEVEMKA610 | 2+0+0/v | 2 |
Dr. Fehér Csaba, Alkalmazott Biotechn. és Élelmiszertudományi Tanszék
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
dr.Réczey Istvánné Dr. Fehér Csaba Kiss Bernadett |
egyetemi tanár egyetemi adjunktus tudományos munkatárs |
ABÉT ABÉT ABÉT |
Biomérnöki műveletek és folyamatok, Biokémia, Vegyipari műveletek
kötelező előkövetelmény
BMEVEMKA404 - Biomérnöki műveletek és folyamatok és BMEVEKFA410 - Vegyipari műveletek I vagy ekvivalens
Megismertetni a hallgatókkal a klasszikus mezőgazdasági iparok technológiáit, azok jelenlegi hazai alkalmazásait, üzemlátogatásokkal kiegészítve.
Név: |
Beosztás: |
Tanszék, Int.: |
dr.Réczey Istvánné |
egyetemi tanár |
MKT |
Dr. Barta Zsolt Dr. Fehér Csaba |
egyetemi adjunktus egyetemi adjunktus |
BME-ABÉT BME-ABÉT |
A tanulási eredmények között az adott szak Képzési és Kimeneti Követelményében [18/2016. (VIII. 5.) EMMI rendelet] előírt tanulási eredmények szerepelnek kékkel. A jelen tantárgy ezekhez való hozzájárulása feketével szedett.
Tudás
Ismeri az általános és bioipari művelettan elveit, összefüggéseit, eljárásait.
A hallagtó megismeri a keményítő gyártástechnológiáját, módosított keményítők, keményítőszármazékok előállítását, keményítőszörp, kristályos dextróz és izocukor gyártását, megismerkedik a cukor, sör, szesz, növényi olaj gyártásával, a sütő- és takarmányélesztő előállítását.
Ismeri a széles körűen értelmezett biotechnológiai műveleteket, berendezéseit és ezek irányítását.
A hallgató a gyártási folyamatokon keresztül megismerkedik a biotechnológiai műveletekkel és berendezésekkel.
Ismeri a biológiai, biotechnológiai ipar fő termékeit, a gyártási technológiákat és a tervezési alapelveket.
A hallgató megismeri a keményítő, a cukor, sör, szesz, növényi olaj gyártás termékei és melléktermékei felhasználását, a gyártásuk technológiáját.
Képesség
Képes a szakmai adatbázisok és szakirodalom felhasználására és feldolgozására.
A hallgatók a kiselőadásokra történő, önálló felkészülés során megtanulják feldolgozni a szakirodalmat.
Képes irányítani és ellenőrizni a széles körűen értelmezett biotechnológiai gyártási folyamatokat, a minőségbiztosítás és minőségszabályozás elemeit szem előtt tartva.
A hallgató részletesen megismeri a keményítő, cukor, sör, szesz, növényi olaj gyártási folyamatát, így képes lesz irányítani és ellenőrizni a biotechnológiai gyártási folyamatokat.
Képes korábban nem ismert új folyamatok, termékek, rendszerek megismerésére, megértésére.
A hallgatói előadás készítése során a hallgató korábban nem ismert folyamatot értelmez és prezentál a társainak.
Attitűd
Törekszik arra, hogy önképzése és továbbképzése a biomérnöki szakterületen folyamatos és szakmai céljaival megegyező legyen.
A hallgató az önálló előadás során feldolgozza a releváns szakirodalmat, így önképzésre ösztönözzük.
Nyitott a biotechnológiai, bioipari területeken zajló szakmai, technológiai fejlesztés és innováció megismerésére, elfogadására, hiteles közvetítésére.
A hallgató a gyárlátogatások során megismerkedik az iparban alkalmazott biotechnológiai folyamatokkal és legújabb technológiai fejlesztésekkel, innovációkkal.
Érdeklődik a bioipari, biotechnológiai szakterülettel összefüggő új ismeretek, módszerek és eszközök iránt.
A gyártási folyamatok megismerése és gyárlátogatások során a hallgató megismeri a biotechnológiai szakterület módszereit, eszközeit.
Autonómia és felelősség
Döntéseiért és beosztottjaiért felelősséget vállal, felelősséggel irányít és önirányít
A csoportos hallgatói előadás elkészítése során a hallgató megtanul döntéseiért felelősséget vállalni.
Autonóm módon képes a biotechnológiai területen átfogó szakmai kérdések értelmezésére.
A hallgató a megismert gyártási folyamatokat behatóan ismeri, így képes lesz a szakmai kérdések értelmezésére.
Utolsó módosítás: 2019-04-24 13:16:26