BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Dr. Sawinsky János egyetemi magántanár (1934-2022)

2022. szeptember 1. csütörtök

Dr. Sawinsky János egyetemi magántanár (1934-2022)

Szomorúan tudatjuk, hogy szeretett és tisztelt kollégánk augusztus 18-án elhunyt.

Sawinsky János 1934-ben született, 1957-ben szerzett vegyészmérnöki oklevelet a Budapesti Műszaki Egyetem akkori Vegyészmérnöki Karán. 1957. és 1968. között a Vegyipari Műveletek Tanszéken tanársegéd, 1989-ig adjunktus, majd docens volt, 1988-ban lett kandidátus, 1994-ben habilitált, nyugdíjba vonulásától egyetemi magántanár, mindvégig ugyanazon a tanszéken.

A vegyipari műveletek (chemical engineering) tantárgyait oktatta, előadásokon, számítási és labor-gyakorlatokon. Kutatási területei a folyadék-folyadék és szilárd-folyadék extrakció, tartózkodásiidő-eloszlás, kémiai reaktorok modellezése.

A vegyipari műveletek tárgy jegyzeteinek megírásában döntő része volt, az ábrafüzetek gazdag anyaga teljes mértékben az ő alkotása.

Széles szakirodalmi és általános műveltséggel rendelkezett, nagytudású és segítőkész, szélsőségesen becsületes, szelíd, nagyon jó ember és nagyon jó kolléga volt, elkötelezett oktató, de az anyagiasság teljesen hiányzott belőle. Szerénységére jellemző, amit egy amúgy nagyon perspektivikus KK-tárgyaláson mondott a megbízónak: „Ehhez nagyon nem értünk, sokba fog kerülni Nektek, amíg megtanuljuk.” Ehhez képest mindent tudott!

Nagyon jó előadó volt, fantasztikus grafikus készséggel. Ezt illusztrálandó illesztjük be egy rajzát, ami egyúttal az öngúnyra való hajlamát is mutatja.

Sawinsky J. rajza


Mindannyian nagyon sokat tanultunk tőle, szakmát és emberséget is, sajnos a mai fiataloknak erre már nem volt módjuk. Nagyon fog hiányozni!

Mi köszönjük, Sawi!

Kemény Sándor és Deák András

Aktuális híreink