BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

A VBK várja leendő hallgatóit

2018. november 30., Budapest, XI. Szent Gellért tér 4., Ch épület

Program

8:00-tól regisztráció a laborlátogatásokra - Ch épület aula (balra)

8:30-kb. 14-ig Érdekességek kiállítása, kötetlen beszélgetés hallgatókkal és oktatókkal - Ch 201.

9:45-10:45 Laborlátogatás, első turnus:   előzetes regisztráció szükséges!

10:00-10:45 Dr. Székely Edit, oktatási dékánhelyettes: Kari tájékoztató, képzések – Chmax előadóterem

(biomérnöki, környezetmérnöki, vegyészmérnöki alapszakok, mesterszakok, doktori képzés)

11:00-11:45 Dr. Poppe László, egyetemi tanár: Az evolúció revolúciója – a felgyorsított törzsfejlődés

12:00-12:45 Dr. Székely Edit, oktatási dékánhelyettes: Kari tájékoztató, képzések – Chmax előadóterem

(biomérnöki, környezetmérnöki, vegyészmérnöki alapszakok, mesterszakok, doktori képzés)

12:00-13:40 Karrierlehetőségek a vegyiparban – vegyipari cégek előadásai – Ch.a.10 előadóterem

13:00-14:00 Laborlátogatás, második turnus:  előzetes regisztráció szükséges!


Érdekességek kiállítása

Kísérletezik a SzaSz

A kémia és vegyipar számtalan ágazata izgalmasabbnál izgalmasabb felfedezésekre ad lehetőséget, a látványos kísérletekről nem is beszélve. A Ch épület második emeletén kiállítással, kísérletekkel, szimulációs bemutatóval várunk, de ami ennél is fontosabb, jelenlegi hallgatók és fiatal oktatók válaszolnak örömmel a kérdéseidre. 

gázfejlesztős kísérlet

Laborlátogatások

A laborlátogatásokon előzetes, személyes regisztációval lehet részt venni. Regisztrálni a Ch épület (XI. Szent Gellért tér 4.) aulájában lehet reggel 8-tól, folyamatosan. A laborlátogatásokon hallgatói és kutatólaborokba lehet bepillantani, valamint lehetőség nyílik a csoportot kísérő Mentor hallgatókkal és a laborlátogatásokat vezető oktatókkal is beszélgetni. 

Az alábbi tájékoztató lista még változhat.

mindkét turnusban látogatható
25 fő/turnus
Analitikai kémia laborok

A laborlátogatás során körbevezetnek benneteket a lekülönbözőbb analitikai laboratóriumokon a hallgatói laboroktól kezdve a specializált kutatólaboratóriumokig. Hallotok kromatográfiáról, elektronmikroszópiáról, termikus analízisről többek között, és megnézhetitek milyen eredményeket lehet elérni ezekkel a modern technikákkal.

analitikai laborlátogatás, elektronmikroszkópia

mindkét turnusban látogatható
15 fő/turnus
Biotechnológia labor a Szerves Kémia és Technológia Tanszéken

A biotechnológiai kutatólaborban megismerheted, hogy hogyan lehet enzimeket nagy tisztaságú és hatékony szerves vegyületek előállítására felhasználni. Bepillantást nyerhetsz az enzimek rögzítésétől a modellezésükön keresztül a végső alkalmazásukig számos lépésbe, ami összeköti a biotechnológiát és a kémiát.

CALB

mindkét turnusban látogatható
15 fő/turnus
Felületkémiai labor

Érdekel hogyan lehet egy negyed focipályányi területét 1 g anyagban összetömöríteni?  Ha igen, várunk  felületkémiai kutatólaborban, ahol  a felületi jelenségek vizsgálatába nyerhetsz bepillantást és megismerkedhetsz többek közt az aerogélekkel és a jövő szilíciumának tartott grafénnel. 

aerogél és felületkémiai kutatások, kép

mindkét turnusban látogatható
15 fő/turnus
Fermentációs félüzemi labor

Megnézheted hogyan néz ki kislabor méretben és félüzemi méretben is egy igazi fermentor, amiben mikrobák állítják elő az értékes termékeket a sörtől az antibiotikumokon át az enzimekig, és amelyen biomérnök hallgatók tanulják meg, hogy hogyan kell ezeket üzemeltetni és üzemesíteni. 

bioreaktor
mindkét turnusban látogatható
15 fő/turnus
Félüzemi hallgatói labor

A félüzemi művelettani hallgatói laborban minden hallgatónk megfordul, mert itt lehet az elméletben megismert vegyipari műveleteket legyen az szűrés vagy desztilláció az ipari valósághoz közelítő méretben kipróbálni. A laborlátogatás során a hallgatói laboratóriumban vezetünk körbe.

filmbepárló

a második turnusban látogatható
10 fő/turnus
Félüzemi szuperkritikus extrakciós labor

A szén-dioxid vajon ördög vagy angyal? Mi a közös a sörben, a koffeinmentesített kávéban és a nem gombásodó faanyagban? A laborlátogatás alatt a szuperkritikus szén-dioxid ipari alkalmazásait ismerheted meg, és megnézheted milyen egy félüzemi méretű kutatási célú extraktor. 

Szén-dioxid, ördög vagy angyal?
mindkét turnusban látogatható
20 fő/turnus
Gyógyszerkészítmény Technológiai labor

A laborlátogatás során megismerheted, hogy milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy egy hatóanyagból gyógyszer legyen. Legyen szó a szemcseméret csökkentéséről, adalékok kiválasztásáról vagy tablettázásról, a végső hatás szempontjából mindegyik lépés elengedhetetlen. A kutatólabor meglátogatása során az egyes lépésekhez használható berendezések mellett modern folyamatos vizsgálatot lehetővé tevő mérőeszközöket is láthatsz.

  

elektrospinning

mindkét turnusban látogatható
15 fő/turnus
Kolloidikai és felületkémai labor

 Milyenek a kolloidok? Mi a Tyndall-jelenség? Érdekel hogyan lehet a felületet úgy módosítani, hogy a vízcsepp leguruljon róla? Ha igen, várunk  felületkémiai kutatólaborban, ahol  a felületi jelenségek vizsgálatába és az anyagtudomány rejtelmeibe nyerhetsz bepillantást a kolloidokon keresztül.

tyndall jelenség
mindkét turnusban látogatható
15 fő/turnus
Membrán-desztillációs labor

A membránok féligáteresztő hártyák, amelyekkel különleges és hatékony elválasztást lehet elérni. Használják víztisztításban, szennyvizek kezelésében, de az élelmiszeriparban is például a szűrt almalé előállításakor. Desztillációval folyadékelegyeket lehet elválasztani nagyhatékonysággal. Elterjedt művelet az iparban, az üzemanyag-előállítástól a pálinkafőzésig. A laborlátogatás keretében egy kutató-fejlesztő laboratóriumot ismerhetsz meg, ahol elsősorban környezetvédelmi problémák megoldásával foglalkoznak.

desztillacio

mindkét turnusban látogatható
15 fő/turnus
Müanyag és Gumiipari labor

A laborlátogatás során a képzésünk egy speciális részébe nyerhetsz bepillantást, ami a műanyagok előállítását, feldolgozását és vizsgálatát jelenti. A hallgatói gyakorlatok mellett a laboratórium változatos kutatások színtere a biopolimerektől a megfelelő tulajdonságok eléréséhez szükséges adalékokig és módszerekig.

kristályok

az első turnusban látogatható
20 fő/turnus
Nagynyomású labor

Tudtad, hogy a szén-dioxid nyomás alatt oldószer, festeni lehet vele, de kicsapószer is lehet? A vegyiparban sok helyen szükséges megemelt nyomáson dolgozni. Ezeknek az eljárásoknak a fejlesztéséhez ismerni kell hogyan viselkedik az anyag nyomás alatt, hogyan oldódik, milyen reakciók játszódnak le. A laborlátogatáson egy aktív kutató-fejlesztőlabor mindennapjaiba pillanthatsz be és megnézheted az egyedi fejlesztésű berendezéseinket, mint például a képen látható cellát, amelyben akár 750 bar is lehet, mégis belenézhetünk. 

4 egyensúlyi fázis

mindkét turnusban látogatható
20 fő/turnus
Reaktorok

Megmutatjuk, hogy milyenek a modern reaktorok, amivel pl. gyógyszerhatóanyagot gyárthatunk, és ezek közül milyenekkel dolgoznak a hallgatóink laborgyakorlatokon illetve a kutatómunkájuk során. 

mikrohullámú reaktor

Dr. Poppe László ismeretterjesztő előadása: Az evolóció revolúciója - a felgyorsított törzsfejlődés

Frances Arnold munkássága és a rekombináns DNS technológiák fejlődése mára lehetővé tette, hogy a természetes evolúció mintájára a fehérjéket gyakorlatilag tetszőleges felhasználási célra laboratóriumi körülmények között évmilliók helyett rövid idő alatt kiválasztott tulajdonságuk vagy akár tulajdonságaik együttese irányába továbbfejlesszük.
Az irányított evolúció kivitelezhető in vitro, vagy in vivo rendszerekben, vagy ezek együttes felhasználásával, módszerei alapulhatnak pontmutációkon, DNS keverésen, ötvözhető szerkezet-alapú illetve számítógépesen segített eljárásokkal.
Az irányított evolúció az alapkutatásban és az alkalmazott biotechnológia számos területén egyaránt felhasználható, segítségével enzimek, biokatalizátorok, metabolikus útvonalak tulajdonságai javíthatóak vagy akár természetben eddig nem létező funkciók hozhatóak létre.

Kari tájékoztató előadás (kétszer)

Az előadás során Dr. Székely Edit oktatási dékánhelyettes mutatja be, hogy milyen képzéseket indítunk, ezeken mit lehet tanulni, mit várunk el a felvett hallgatóinktól és hogyan segítjük őket tehetségük kibontakoztatásában. Az előadás végén lehetőséget biztosítunk kérdésekre. 

Karrierlehetőségek a vegyiparban - vegyipari cégek a jövőről

Érdemes olyan területen továbbtanulni, ami érdekes ki-ki számára. De azt sem árt tudni, hogy a megszerzett diplomával és ismeretekkel milyen lehetőségeink lesznek hosszabb távon. A magyar vegyipar néhány meghatározó vállalata mutatja be a középiskolások számára, hogy ők mit látnak, merre halad a vegyipar, és milyen szakemberekre lesz szükség a közeli és távolabbi jövőben. 
A férőhelyek korlátozottak, helyfoglalás érkezési sorrendben. 

Levezető elnök:  Dr. Gresits Iván tudományos főmunkatárs, tanszékvezető helyettes

                               BME Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék

 

12:00 – 12:20    Kiss-Balla Anita HR referens lesz,

Létszámgazdálkodási osztály

                            BorsodChem Zrt., Kazincbarcika

 

12:20 – 12:40    Egri Zsuzsanna HR tanácsadó

                             Kémiai Humán Erőforrás

                             CHINOIN Zrt.- a Sanofi vállalata, Budapest

 

12:40 – 13:00    Varga Tamás elnök-ügyvezető igazgató, a MAVESZ alelnöke

                             DUNASTYR Polisztirolgyártó Zrt.

 

13:00 – 13:20    Csernik Kornél felsőoktatási kapcsolattartó

                             MOL Nyrt.

 

13:20 –13:40     Csani Krisztina

                             Emberi Erőforrás Igazgatóság

                             Richter Gedeon Nyrt.