BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Dr. Bálint Erika és Dr. Cséfalvay Edit "Nők a Tudományban Kiválósági Díjban" részesült

2019. március 8. péntek

Dr. Bálint Erika és Dr. Cséfalvay Edit "Nők a Tudományban Kiválósági Díjban" részesült

Biológiai, kémiai és műszaki tudományok területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatónőket ünnepeltek Nők a Tudományban Kiválósági Díjjal a nőnap alkalmából 2019. március 7-én  a Magyar Tudományos Akadémián. A hatodik alkalommal átadott rangos elismerést olyan fiatal kutatónők nyerhették el, akik szakmai sikereik révén inspiráló példaként szolgálhatnak a műszaki és természettudományos pályák iránt érdeklődő fiatal lányok számára.

 

Nők a Tudományban Kiválósági Díjat, melyet idén Prof. Hargittai Magdolna akadémikus fővédnökségével, valamint a Magyar Tudományos Akadémia és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével hatodszor adhattuk át. Kémiatudományok kategóriában Dr. Bálint Erika, műszaki tudományok kategóriában Dr. Cséfalvay Edit, biológiatudományok kategóriában pedig Dr. Bókony Veronika, vehette át az elismerést, melynek odaítéléséről a Nők a Tudományban Egyesület elnöksége által felállított szakmai bizottság döntött.

    

Nők a Tudományban

  

Kémiatudományok kategória

  

Napjainkban az élet minden területén, így a különféle gyógyszerek és növényvédő szerek előállításakor is kiemelten fontos szempont az egészségre ártalmatlan, környezetbarát gyártási technológiák kidolgozása és használata. Ennek köszönhetően került előtérbe a mikrohullámú besugárzási technológia is, melynek alkalmazásával a szükséges kémiai átalakítások gyorsabban és hatékonyabban, továbbá felesleges oldószerek és katalizátorok használata nélkül játszódhatnak le. Ilyen szerves és foszforkémiai átalakítások megvalósítására alkalmas környezetbarát technológiák kidolgozásában szerzett elévülhetetlen érdemeket a kémiatudományok kategóriában díjazott Dr. Bálint Erika, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szerves Kémia és Technológia Tanszék tudományos munkatársa. Az Új Nemzeti Kiválóság Program Bolyai+ Ösztöndíját tavaly elnyert kutatónő munkássága egyik legfőbb értékének az utánpótlás nevelésében betöltött szerepét tekinti, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy jelenleg is tíz tehetséges fiatallal dolgozik együtt. Kutatómunkáját kisgyermekes édesanyaként is teljes erőbedobással végzi, mellyel nap mint nap bizonyítja, hogy a kutatás és a családi szerepvállalás közt miként lehet megteremteni az ideális egyensúlyt.

  

  

  

Műszaki tudományok kategória

    

Műszaki tudományok kategóriában Dr. Cséfalvay Edit munkásságát ismerte el a szakmai bizottság, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék egyetemi docense, és az anyagok szétválasztását kémiai átalakulás nélkül lehetővé tevő membránműveletek nemzetközileg elismert szakértője. A díjazott hölgy 15 éve foglalkozik különböző hulladékvizek kezelésével, az utóbbi négy évben pedig főként galvanizáló üzemekben keletkező fürdő- és öblítővizek nehézfém-mentesítésének lehetőségeit vizsgálta. Az általa kidolgozott módszert az állati takarmányok előállításakor keletkező cinktartalmú hulladékvizek kezelésére is használják. Mivel az iparban felhasznált vizek speciális összetételüknek köszönhetően egyedi kezelést igényelnek, a kutatónő által kidolgozott eljárások környezetvédelmi hasznosulása megkérdőjelezhetetlen. A Lányok Napja kari programjait is koordináló kutatónő munkájának másik izgalmas szelete a Horváth István Tamás professzorral közösen kidolgozott új fenntarthatósági mérőszám, az etanol-ekvivalens megalkotása volt, amely megteremtette a lehetőséget a fosszilis és biomassza-alapú termékek, eljárások és technológiák összehasonlítására. E tekintetben a cél elméleti és kísérleti úton rávilágítani arra, hogy jövőbeni energiaellátásunkat csak a meglévő forrásokat kombinálva és az egyes technológiai lépéseket hatékonyabbá téve tudjuk megvalósítani. Kutatási eredményei szerint a fosszilis tüzelőanyagok kiváltása csak a kis volumenű alapanyag-felhasználás tekintetében valósítható meg, a biomassza alapú grillgyújtó folyadékokkal ugyanis a jelenlegi fosszilis alapú grillgyújtók kiválthatók lennének.

  

 

A március 7-i díjátadón Dr. Bokor József, az MTA rendes tagja és természettudományi alelnöke, Dr. Balázsi Katalin, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke, majd Dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke köszöntötte a díjazottakat.

  

   

Fontosnak tartjuk, hogy a díj átadását követően a nagyközönség is tudomást szerezhet a nemzetközileg elismert kutatónők munkásságáról, melyek Magyarország tudományos és gazdasági versenyképességét egyaránt erősítik. Hogy a kiválósági díjra jelöltek ne csak a tudományos életben, hanem a nagyközönség előtt is sikerrel számoljanak be eredményeikről, a Nők a Tudományban Egyesület február 22-én egy csoportos tudománykommunikációs tréninget szervezett részükre. A résztvevők Zsiros László Róbert tudománykommunikációs szakértő és tréner segítségével gyakorlati feladatok keretében sajátíthatták el az élő közönséggel való kapcsolatteremtés néhány fogását és megismerhették az online közösségi média működésével kapcsolatos tényeket és tévhiteket is.

 

Díjazottakkal készült videó innen elérhető

 

Aktuális híreink