BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Dr. Huszthy Péter, az MTA Köztestületének tagja, a kémiai tudományok kandidátusa Jedlik Ányos-díjat kapott

2019. április 4. csütörtök

Dr. Huszthy Péter, az MTA Köztestületének tagja, a kémiai tudományok kandidátusa Jedlik Ányos-díjat kapott

A díjat a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala – korábbi nevén Magyar Szabadalmi Hivatal - elnökének kezdeményezésére az ipari és kereskedelmi miniszter alapította 1996-ban, a magyar szabadalmi rendszer centenáriumi évében, a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerésére.

  

Az eseményen megjelent és köszöntőt mondott Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára és dr. Németh Gábor, az SZTNH jogi elnökhelyettese.

 

  

Dr. Huszthy Péter a Buda­pesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szerves Kémia Tanszék Csoport csoportvezető egyetemi tanára. Kutatási területe a szerves kémián belül: könnyen depro­tonálható (savanyú protont tartalmazó) makrociklusok szintézise, molekuláris felismerő-képességük tanulmányozása és alkalmazása; optikailag aktív koronaéterek előállítása, enantiomer felismerő-képességük tanulmányozása, és alkalmazásuk enantioszelektív szenzor-és szelek­tor-molekulákként. 11 db magyar, illetve nemzetközi szabadalmi bejelentéséből 8 szabadalmi oltalomban részesült.

 

 

Forrás: http://www.sztnh.gov.hu/

Aktuális híreink