BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

„A MŰEGYETEMI TUDÁS A GYÓGYSZERFEJLESZTÉS NEMZETKÖZI PORONDJÁN IS ÉRTÉK”

2019. május 10. péntek

„A MŰEGYETEMI TUDÁS A GYÓGYSZERFEJLESZTÉS NEMZETKÖZI PORONDJÁN IS ÉRTÉK”

Közös doktori képzés indul a BME VBK, valamint a portugáliai székhelyű Hovione vállalat együttműködésével.

   

„A Műegyetem felkészültségét és nívóját jelzi, hogy a hozzánk forduló külföldi gyógyszergyár speciális fejlesztési problémáinak megoldásához nemzetközi színvonalú magyar kutatócsoportot talált” – hangsúlyozta az összefogásról Poppe László, a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) Szerves Kémia és Technológia Tanszék egyetemi tanára, a Hovione gyógyszergyár és a BME Oláh György Doktori Iskola közös doktori képzésének koordinátora.

   

    

Hovione gyógyszergyárat 1959-ben alapította Portugáliában három magyar emigráns, ifj. Horthy Miklós, Villax Iván vegyészmérnök és Ónódi András, majd később az egyetlen tulajdonos Villax Iván és családja lett. (A cégnév a három család nevéből létrejött mozaikszó.) A cég a portugál családi vállalkozások között ma már az egyik legnagyobb és legsikeresebb.

  

Villax Iván (1925- 2003) a BME diákja volt, majd 1990 után megkapta az egyetem díszdoktori címét. Özvegye, Diane Villax tíz évvel ezelőtt kezdeményezett ösztöndíjprogramot a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kara hallgatóinak támogatására. Formális együttműködési szerződést írtak alá, amelynek segítségével évente két tanuló mehet a vállalat költségén lisszaboni tanulmányútra, és szerezhet szakmai gyakorlatot. A Villax Iván ösztöndíj féléves gyakornoki programjaira minden évben lehet jelentkezni. Az együttműködés újabb fejezete a közös PhD program.

  

Habár Diane Villax nem magyar származású, egyéb magyar vonatkozású ügyeket is támogatott már, így például 1956 méltó megünneplését 2016-ban. A két ország közötti baráti kapcsolatok elmélyítéséért idén januárban a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést vette át a lisszaboni magyar nagykövetségen.

  

  

A gyógyszeriparban kétféle kutatási tevékenység zajlik: az egyik az új gyógyszerek kifejlesztését célzó felfedező kutatás, amely rendkívül tőkeigényes: akár milliárd dolláros nagyságrendű költséget és tízéves időtávlatot jelent. A pénzügyi akadályok leküzdésére a nagy gyógyszergyárak rendszerint fuzionálnak, hogy a kellő anyagi hátteret biztosítsák a teljesen új medicinához.

   

A másik tevékenység az ún. generikus, azaz a szabadalmi védelem alól felszabadult gyógyszerek készítése, amelyek esetében a vállalatok közötti verseny tétje az, hogy ki tudja jobb minőségben, olcsóbban előállítani az adott készítményt. „Az újfajta és hatékony gyártás lényeges kutatási területet jelent világszerte” – nyomatékosította Poppe László, hozzátéve, a doktori ösztöndíj is ehhez kapcsolódik: a célkitűzés az, hogy a Hovione gyógyszergyár egyik generikus hatóanyagát minden eddiginél egyszerűbben állítsák elő enzimek és biokatalitikus rendszerek segítségével.

   

„Egy nyolc lépéses szintézisnek három lépésre rövidítése a cél” – hangsúlyozta a szakember, aki szerint a kulcsmozzanatok a nagyon szelektív reakciókat lehetővé tevő enzimatikus eljárások felhasználásában rejlenek.

  

A Hovione gyógyszergyárral közös doktori képzés részleteit a kar most dolgozza ki, és a tapasztalatokat a következő ösztöndíjasok felkészítésénél is figyelembe veszi majd. „A gyógyszergyár elképzelései nagyon illettek a mi terveinkbe, hiszen célunk ipari gyakorlattal egyaránt rendelkező szakemberek kinevelése” – ecsetelte a professzor. „A cég mintegy tíz éve fogad Magyarországról gyakornoki vagy diplomamunka végzésére hallgatókat, de a doktori képzés nagyobb ívű: három-négyéves periódussal kell számolni. Az első doktori ösztöndíjasunk kiváló, a Műegyetemen elsajátított szakmai háttérrel kezdi meg munkáját Lisszabonban” – adta át a szót Poppe László Lakó Ágnesnek, a BME Oláh György Doktori Iskola PhD hallgatójának.

  

   

„Szeptember óta vagyok a doktori iskola hallgatója, de a kutatásaim nagy részét a kinti laborban fogom végezni” – árulta el a bme.hu-nak a fiatal szakember. Mivel a doktori iskola egyes követelményeit Portugáliában nem tudná teljesíteni, ezért már szeptembertől oktatási tevékenységben vesz részt a BME-n: a szerves kémiai preparatív laborban demonstrátorként dolgozik, konzulensként segít egy BSc-s hallgatót, emellett egyes tantárgyakat is fel kellett vennie.

    

   

Előreláthatólag idejének kétharmadát tölti külföldön: a kutatási program elvégzése mellett azt tervezi, hogy megtanulja Ibériai-félszigeten lévő ország nyelvét is. „Az ismerőseim már voltak kint szakmai gyakorlaton és mesélték, hogy a cégnél angolul mindenki elboldogul, de szeretném a portugált is elsajátítani. A vállalat támogat az elképzelésemben, ezért biztosítanak ehhez számomra tanárt” – mondta Lakó Ágnes, majd hozzátette: „a gyógyszeripari kutatásokban számomra rendkívül motiváló, hogy nem ’céltalanul’ dolgozunk, hanem olyan témával foglalkozunk, amelynek közvetlen ipari haszna is lehet”.

  

   

HA-GI
Fotó: Philip János

Aktuális híreink