BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Elhunyt Hencsei Pál, a Szervetlen Kémia Tanszék korábbi megbízott tanszékvezetője

2020. november 5. csütörtök

Elhunyt Hencsei Pál, a Szervetlen Kémia Tanszék korábbi megbízott tanszékvezetője

"Szomorúan tudatjuk, hogy Hencsei Pál nyugalmazott egyetemi tanár, a kémiai tudományok doktora, a Szervetlen Kémia Tanszék megbízott tanszékvezetője (1998-1999) elhunyt. Hencsei Pál a Korróziós szakmérnöki képzés szervezőjeként, és a szilatránok kémiájában ért el számottevő eredményeket. 

   

Három évig az Egyesült Gyógyszergyárban (ma EGIS) dolgozott, majd 1965-től több mint negyven éven át a BME Szervetlen Kémia tanszékének oktatója volt. 1988-ban a kémiai tudomány doktora fokozatot szerzett, 1992-től egyetemi tanár, 1998-1999-ig megbízott tanszékvezető volt, 1999 és 2002 között Széchenyi professzori ösztöndíjas. Általános és szervetlen kémiát, környezetkémiát és korrózióvédelmet oktatott különböző képzésekben. 

   

Nyugdíjazása óta sporttörténettel foglalkozott, többek között könyveket írt, és kutatta a BME olimpikonjainak életútját. Ez irányú munkáját többek között a Magyar Olimpiai Akadémia tiszteleti érmével ismerték el. Sikeresen szerepelt szellemi olimpiai vetélkedőkön, majd részt vett ezek szervezésében, lebonyolításában. Több sporttárgyú könyve jelent meg, és számos sport témájú előadást tartott. Tagja volt az Olimpiatörténészek Nemzetközi Társaságának, elnöke a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Körnek, vezetőségi tagja a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesületnek.

  

Munkájának elismeréseként megkapta a Thán Károly Emlékérmet, a Péceli Béla Díjat, a Csűrös Zoltán Díjat, Pedagógus Szolgálatért Emlékérmet, valamint a 100 Éves Könyves Emlékérmet. 

         

Gyászjelentés

   

"Emlékét megőrizzük."

Aktuális híreink