BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Előkelő helyezést értek el a VBK hallgatói a Hajós György Országos Matematikaversenyen

2014. május 13. kedd

Előkelő helyezést értek el a VBK hallgatói a Hajós György Országos Matematikaversenyen

BME TTK Matematika Intézete rendezte meg a Hajós György Országos Matematikaversenyt. A versenyre 2014. április 24-26. között került sor. A verseny védnöke Dr. Jobbágy Ákos, oktatási rektorhelyettes és Dr. Rónyai Lajos, akadémikus volt.

 

A megmérettetésre rekordszámú, száznál is több hallgató nevezett az ország számos felsőoktatási intézményének 28 karáról.

 

A versenyen 5 feladatot kell 180 perc alatt megoldani. Miden hibátlanul megoldott feladatért 20 pont jár. Az idei feladatsor nehezebb volt a tavalyinál, így alkalmas volt arra, hogy jobban széthúzza az élmezőnyt. 
Az egyéni verseny mellett ez egy csapatverseny is, ahol a legfeljebb négyfős csapat legjobb három hallgatója által megszerzett pontok összegéből adódik a csapatversenyen elért helyezés. A győztes csapat intézménye egy évig őrizheti a verseny vándorserlegét.

 

Az idén a Műegyetemet a GPK, a VIK és a VBK csapata képviselte a rangos, immár majd’ négy évtizedes versenyen. Mindhárom csapat igen előkelő helyezést ért el, és az egyéni versenyben is szépen szerepeltek hallgatóink. A versenybizottság elnökének, Dr. Obádovics Gyula professzor különdíjának nyertese Le Ba Thong, a VBK diákja lett.  Ezt a díjat olyan hallgató nyerheti el, aki valamely feladatra kiemelkedően szép megoldást ad.      

     
A csapatversenyben a BME Gépészmérnöki Kar csapata győzött, így egy évre őket illeti meg a vándorkupa, amelyet Dr. Czigány Tibor dékán úr vehet majd át.              
Az elért eredmények a mellékelt táblázatban láthatók.

 

A verseny a megmérettetésen túl ismerkedésre, szakmai programokon való részvételre is alkalmat ad.  A szervezők úgy gondolták, hogy a leghasznosabb az lesz, ha a BME nyújtotta lehetőségekkel ismerkednek meg a versenyzők. A dolgozatírás ideje alatt a felkészítő tanárok és a versenybizottság számára Dr. Racsmány Mihály A rejtélyes előhívás: miért a tesztelés a leghatékonyabb tanulásforma? címmel tartott előadást.

 

A dolgozatok megírása után a hallgatók és a kísérő tanárok különböző szakmai rendezvényeken vehettek részt. Ezeknek a programoknak a lebonyolításában sok segítséget kaptunk a karoktól. Pénteken betekintést nyerhettek a vendégeink különböző laborok munkájába. A verseny ügyének számos szponzort sikerült megnyerni, így sok könyvet, tárgyi ajándék került kiosztásra a hallgatók között.

 

A BME csapatainak felkészítő tanárai most, is mint általában dr. Koós Krisztiánné Szilágy Brigitta és dr. Kádasné V. Nagy Éva voltak.

 

További részletek tudhatók meg a verseny honlapjáról: http://hajos2014.math.bme.hu/ .

 

Budapest, 2014. május 10.

                                                                                          Dr. Lángné dr. Lázi Márta, szervező

Aktuális híreink