BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Nők a Tudományban Kiválósági Díj

2023. március 14. kedd

Nők a Tudományban Kiválósági Díj

Kémiai tudományok és gyógyszerészettudomány

A kategória díjazottja Dr. Oláh Julianna, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi docense, aki számításos kémiai módszerek segítségével értelmezi a különféle molekulák és főként a vastartalmú enzimek viselkedését.

„Elbűvöl, ahogy a számok segítségével értelmezni lehet a molekulák viselkedését. Nagyon szeretném megérteni, hogy a szervezetünk hogyan használja fel és szabályozza a különböző fehérjéket, mi befolyásolja a reaktivitásukat, és hogyan tervezhetnénk ezek ismeretében hatékonyabb gyógyszereket. A jó gyógyszerek megtervezéséhez ugyanis értenünk kell azokat a folyamatokat, amelyek az emberi szervezetben lejátszódnak” – mutat rá Dr. Oláh Julianna.

Mint mondja, a számításos kémiai módszernek lényegében csak a számítógépes erőforrások és a képzelet szabhat határt, ráadásul nagyon jó lehetőséget adnak a kutatómunka és az anyaság összeegyeztetésére is, hiszen nem szükséges folyamatosan a laboratóriumban lenni, a modellezés távolról még akkor is végezhető, ha a gyerekek betegek.

Aktuális híreink