BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

KARIKÓ KATALIN ELŐADÁSA A MŰEGYETEMEN AZ MRNS TERÁPIA KIFEJLESZTÉSÉRŐL

2023. május 6. szombat

KARIKÓ KATALIN ELŐADÁSA A MŰEGYETEMEN AZ MRNS TERÁPIA KIFEJLESZTÉSÉRŐL

Karikó Katalin 2023. június 2. (péntek) 14:00 órakor a BME Q épületének Simonyi Károly előadótermében kezdődő előadására a BME regisztrációs felületén lehet jelentkezni május 30-ig.

Karikó Katalin és kutatótársainak munkája megnyitotta az utat az mRNS készítmények mellékhatásmentes és magas hatásfokú alkalmazása előtt. Eredményei közvetlenül hozzájárultak a hatékony SARS-CoV2 elleni vakcina kifejlesztéséhez, valamint az mRNS tumorellenes és géncserés terápiában történő felhasználásához. Ennek a tudományos kutatási és fejlesztési folyamatnak a részleteit ismerteti Karikó Katalin a június 2-i előadásában.

Karikó Katalin június 3-án, a BME Ünnepi Szenátus eseményén a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, valamint a Műegyetem közös kitüntetését, a Neumann Professzori címet veszi át.

Karikó Katalin munkássága ékes példa a biokémia és a modern biotechnológia gyakorlati alkalmazására, és jól mutatja e területek kiemelt fontosságát. A Műegyetem is szorosan kapcsolódik ezekhez a tudományterületekhez, hiszen színvonalas biomérnök és biotechnológus képzéssel várja a hallgatókat, valamint jelenleg is számos biokémiai és biotechnológiai kutatási projekt zajlik az intézményben.

 

A „Neumann János” professzori címet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a Neumann János Számítógép-tudományi Társasággal együtt alapította azon kimagasló, nemzetközi szinten is ismert és elismert tudományos teljesítményt nyújtó hazai vagy külföldi egyetemi tanárok és kutatók elismerésére, akiknek tudományos munkája kapcsolódik a Neumann János által elért eredményekhez, és kötődik a BME-hez. A cím korábbi kitüntettjei többek között: Lovász LászlóSzemerédi Endre Abel-díjas, illetve Székelyhidi László Leibnitz-díjas matematikusok, valamint Dan Schechtman Nobel-díjas vegyész és Konsztantyin Novoszelov Nobel-díjas fizikus.

Aktuális híreink