BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

USA-ból érkezett magyar kutató tartott előadást Karunkon

2014. június 6. péntek

USA-ból érkezett magyar kutató tartott előadást Karunkon

"A nemkonvencionális szénhidrogén-kitermelés forradalma az USA-ban és szilikonok felhasználása az olajbányászatban" címmel tartott előadást dr. Koczó Kálmán, a korábbi Fizikai Kémia Tanszék munkatársa 2014. május 30.-án a Schay teremben. A program a Magyar Kémikusok Egyesülete Kolloidkémiai és Nanotechnológiai Szakosztályának, valamint a Fizikai és Anyagtudományi Tanszék szervezésében valósult meg.

 

Dr. Koczó Kálmán a BME Fizikai Kémiai Tanszékén dolgozott 1990-ig, ma pedig vezető kémikusként dolgozik a Momentive Performance Materials (MPM) vállalatnak, az amerikai Tarrytown-ban (New York Állam, USA).

 

Előadásában először bemutatta az MPM-et, a világ második legnagyobb szilikongyártóját és a szilikon felhasználás sokrétűségét (testápolóként, tisztítószerekben, mezőgazdaságban, textiliparban, stb.). Az előadás további részében pedig az olajipar alapvető változásait tárgyalta, különös tekintettel az USA-ban, az elmúlt évtizedben zajló folyamatokra, melynek során a nem hagyományos eljárásokat alkalmazó szénhidrogén-termelés "forradalmi" sebességgel növekedett.

Aktuális híreink