BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Ifjú BME-s kutatónőt díjaztak a L’Oréal-UNESCO ösztöndíjprogramban

2023. szeptember 12. kedd

Ifjú BME-s kutatónőt díjaztak a L’Oréal-UNESCO ösztöndíjprogramban

A BME VBK kutatónője többek között különböző gyógyszeripari kihívásokra keres megoldásokat, illetve biológiai eredetű gyógyszerek gyártástechnológiájának fejlesztési lehetőségeit veszi górcső alá. Olyan készítményekkel foglalkozik, amelyek fontos szerepet játszhatnak az innovatív gyógyszeres terápiákban. Elsősorban rákos, gyulladásos, illetve vírusos megbetegedések kezeléséhez használják ezeket az anyagokat, amelyek előállítása komplex és szigorú követelmények szerinti eljárás során történik. A kutatott anyagok roppant érzékenyek a környezeti hatásokra, ezért előállításuk, szállításuk és termelésük során számolni kell stabilitási problémák előfordulásával. Ezekre a problémákra és kihívásokra keres megoldást Hirsch Edit.

A L’Oréal-UNESCO - A Nőkért és a Tudományért díj célja, hogy kimagasló és a gyakorlatban is alkalmazható tudományos, kutatási eredmények elérésére ösztönözze a fiatal kutatónőket és szakembereket. Ezen túl támogassa és elősegítse a magyar nők helyzetét, ismertségét és elismerését a tudományos, akadémiai pályán, illetve a különböző szakterületeken. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

A programra a természettudományok, élettudományok; az anyagtudományok; valamint a formális tudományok területéről várták a PhD vagy posztdoktori jelöltek, továbbá a kutatást végző orvosok jelentkezését. Az elismerésben az idei díjazottakkal együtt összesen 57-en részesültek, így a vállalat eddig több mint 80 millió forint ösztöndíjat osztott szét a magyar tudós hölgyek között. A díj további hozadéka, hogy magyar kutatónőket és kutatócsoportokat hozott össze, közös tudományos munkára ösztönözte a hölgyeket, és hozzájárult a hazai női kutatóközösség megerősödéséhez is.

Aktuális híreink