BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

1913-tól 2023-ig: az Egis 110 éve

2023. november 8. szerda

1913-tól 2023-ig: az Egis 110 éve

1913-ban egy Pestre nemrég felköltözött ambiciózus gyógyszerész svájci partnerével közösen részvénytársaságot alapít – ezzel az akkoriban nem szokatlan eseménnyel vette kezdetét a mai Egis Gyógyszergyár Zrt. története. A Dr. Wander Gyógyszer- és Tápszergyár néven induló kis kőbányai tápszerüzem a kezdeti nehézségek után hamar növekedni, gyarapodni kezdett. A vállalatvezetést az elejétől fogva jellemző innovatív, invenciózus hozzáállásnak köszönhetően már 1933-ban megnyitotta első kutatólaboratóriumát, és hamarosan az első önálló fejlesztésű termékkel is jelentkezett.

A fejlődésnek azonban a háború, illetve az ostrom vetett véget, és 1945 után hamar bebizonyosodott: a korábbi prosperáló évek nem térnek vissza. A vállalatot államosították (a háborúból visszatért alapító-résztulajdonos emigrált), és több, hasonló profilú vállalkozást csatoltak hozzá. Így született meg a szocialista nehézipar egyik jellegzetes nagyvállalata, az Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyár (EGYT)[1] – amely székhelye továbbra is a Wander telephelyén, a Keresztúri úton működött.

Az EGYT a 20. század második harmadára a hazai gyógyszeripar egyik vezető vállalata lett, és ezen pozícióját több évtizeden át (egy újabb névváltás után immár Egis gyógyszergyárként) mindmáig megőrizte, köszönhetően az itt dolgozó számos innovatív, újító szellemű szakembernek. Munkájukat az évtizedek során benyújtott számtalan újítás, szabadalom, valamint a piacvezető termékek hosszú sora is bizonyítja. Kultúrtörténeti érdekesség, hogy e nagy tudású kutatók, gazdasági, műszaki szakemberek mellett vállalatunk gyógyszerismertető osztályán dolgozott 1958 és 1963 között – az eredetileg gyógyszerész-vegyészmérnök végzettségű – Örkény István is.

Az Egis sikeresen vette a rendszerváltás és a privatizáció időszakát is. A három budapesti és egy körmendi telephellyel rendelkező, 1994-ben a tőzsdére bevezetett vállalat részvényeinek 51%-át 1995-ben vásárolta meg a francia Servier gyógyszergyár, amely 2013-ban 100%-os tulajdonrészt szerzett. Az Egis ma Magyarország és Közép- és Kelet-Európa egyik meghatározó generikus gyógyszeripari vállalata, készítményeink összesen 62 országban érhetők el.

A jubileumi év alkalmából az Egis több kezdeményezést is indított. Az Örkény Színházzal közösen programsorozattal emlékeztek meg Örkény Istvánra, akinek művészi megújulása a vállalatnál töltött éveire tehető. A színház előcsarnokában kamarakiállítás várja a nézőket, videobeszélgetés készült az író özvegyével, Radnóti Zsuzsával, illetve a széles nagyközönség számára egyperces novellaíró pályázatot is hirdettek. Ezek a programok arra is rámutatnak, egy nagy hagyományokkal rendelkező vállalat akár profiljától távol eső területekre is hatással lehet.



[1] A Népgazdasági Tanács 1950. február 8-i határozata alapján jött létre az Egyesült Gyógyszer és Tápszergyár N.V. Magját a Dr Wander Gyógyszer- és Tápszergyár képezte, hozzá csatolták 1950 februárjában a Palik és Társa Gyógyszer és Vegyészeti Gyárat, az Octan Gyógyszervegyészeti Gyárat és a Krompecher Tápszer és Gyógyszeripari Kft-t, ennek az 1950-es évnek a szeptemberében az Egger Leó és Egger I.Gyógyszervegyészeti Gyárat, végül 1952-ben a Medichemia Közkereseti Társaságot.

 

Aktuális híreink