BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Dr. Billes Ferenc rendhagyó 80. születésnapja

2014. június 19. csütörtök

Dr. Billes Ferenc rendhagyó 80. születésnapja

Az MKE Nyugdíjas Kémikusok Köre második szemináriumán Dr. Billes Ferenc a BME Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék egyetemi magántanára „Modern mikroszkópiai módszerek a felületek vizsgálatában és a rezgési spektroszkópiában” címmel tartott előadást az MKE székházában június 13-án. Örömmel jegyezzük meg, hogy a terem gyakorlatilag megtelt az előadást érdeklődéssel hallgató nyugdíjas és nem nyugdíjas vegyész kollégákkal.

 

Az előadásban a felbontás határait feszegető, modern, felületek leképezésére is alkalmas méréstechnikáról hallhattunk egy remek összefoglalást. A bemutatott módszerek alkalmazásáról élénk vita alakult ki, a hallgatóság igen aktívan elemezte az ismertetett módszerek és műszerek napi alkalmazhatóságát a mindennapi munkafeladatok megoldására.

 

A szemináriumon résztvevők ezután felköszöntötték az előadót, a professzor úr ugyanis akkor ünnepelte 80. születésnapját. A születésnapi torta egy Specord spektrofotométer alakú finomság volt, emlékeztetve arra, hogy a professzor úr laborjában egy ilyen készülék hosszú éveken át szolgálta a kutatásokat.

 

Erre az alkalomra született egy kötet is, a mostani és volt kollégák, pályatársak, tanítványok írásaiból, melynek címe „BILingual LEcturebook on Spectroscopy – Dr. Billes Ferenc professzor úr 80. születésnapjára” Dr. Ziegler Ildikó és Dr. Fejes István szerkesztésében (utóbbi Billes Ferenc témavezetésével szerzett doktori fokozatot karunk doktori iskolájában). A részben személyes, részben szakmai tárgyú írásokat három fejezetbe rendezve tartalmazza a kötet. Fedőlapján Németh Ferenc: Kőrösi holtág c. festménye emlékeztet arra, hogy a professzor úr hosszú évek óta szenvedélyesen túrázik, a MAFC túraszakosztályának elnöki teendőit is ellátja.

 

A hír Ritz Ferenc írása nyomán készült.

  

Ezúton a Kar nevében is nagyon boldog születésnapot kívánunk Neki!

 

 

  

Aktuális híreink