BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Elhunyt Dr. Sevella Béla professzor emeritus

2014. június 30. hétfő

Elhunyt Dr. Sevella Béla professzor emeritus

 

2014. június 20-án, 69 éves korában váratlanul, tragikus hirtelenséggel elhunyt Dr. Sevella Béla a BME VBK Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszékének professzor emeritusa, a korábbi Mezőgazdasági Kémiai Technológia Tanszék tanszékvezetője.

 

Dr. Sevella Béla 1968-ban szerezte vegyészmérnöki oklevelét a BME Vegyészmérnöki Karán. Végzése után 1970-ig a Chinoin Gyógyszergyárban dolgozott, majd a Mezőgazdasági Kémiai Technológia Tanszék később az Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék oktatója volt. 1986-94-ig egyetemi docens, 1994. július 1-től egyetemi tanár, 1993-tól tanszékvezető. 1975-ben egyetemi doktori, 1983-ban kandidátusi fokozatot szerzett, 1994-ben habilitált.

 

Oktató munkája során kidolgozta és előadta, a Biológiai iparok műveletei című tárgyat és 1970 óta vett részt annak laboratóriumi gyakorlataiban gyakorlatvezetőként. Kidolgozta a Biomérnöki műveletek és folyamatok I-II. című tárgyakat és a hozzá tartozó komplex fermentációs gyakorlatokat, és ezeknek magyar és angol nyelven előadója illetve vezetője volt. E tárgyakból egyetemi jegyzetet írt, valamint két angol nyelvű segédletet állított össze az idegen nyelvű képzés céljára. A „Bioreaktorok és mérnöki gyakorlat” tárgy kidolgozása és oktatása szintén az ő nevével fémjelzett. Témavezetésével 15 szakdolgozatot és 40 diplomamunkát és 3 kandidátusi disszertációt készítettek.           

 

A Tanszék kutatás-fejlesztési munkáiban, ipari kutatásaiban és oktatási szolgáltatásaiban intenzív, témavezetői feladatokat látott el. A hallgatói szerették, a hallgatói véleményezés során előadói és oktatási tevékenységét nagyon nagyra értékelték. A hallgatókkal mindig kiváló kapcsolata volt. 1993-tól szakirány- és szakfelelős volt a Biomérnöki Szakon és elévülhetetlen érdemei vannak a képzés, nemzetközileg is elismert színvonalának kialakításában és megőrzésében. Témavezetésével hét doktoráns vett részt a képzésben, akik közül 6 abszolutóriumot szerzett, három hallgatója PhD fokozatot szerzett. Sevella Béla kiemelkedő szerepet töltött be a biomérnök képzés kialakításában és a bolognai folyamat (kétfokozatú képzés) ezen területre való bevezetésében. Oktatási Bizottsági elnökként, szakfelelősként és oktatóként a biomérnöki alapképzés (BSc.) megteremtésében és a mesterképzés (MSc) kialakításában fontos szerepet vállalt.

 

Tudományos tevékenységének területe: Biomérnöki alap- és alkalmazott kutatásainak főbb területei: iparilag fontos fermentációs folyamatok technológiai fejlesztése (triptofán, citromsav, egysejt fehérje), enzimes és mikrobiális folyamatok kinetikai viselkedésének tanulmányozása, matematikai modellezése, az anyagátadási folyamatok tanulmányozása bioreaktorokban voltak.

 

Vendégprofesszorként dolgozott az alábbi intézményekben: UWO, London, Canada (1980),TU Helsinki, Finnország (1987), BMC Uppsala, Svédország (1996).

 

Aktív szakmai közéleti tevékenységet folytatott. Az MTA Élelmiszer-tudományi Komplex Bizottsága, Biomérnöki Munkabizottságának elnöke volt. Tagja volt az MTA Élelmiszer-tudományi Bizottságának és a Műszaki Kémiai Bizottságnak. Nemzeti képviselője az EFB Working Party on Bioreactor Performance-nak. Tagként részt vett a IUPAC Commission on Biotechnology NR/012 bizottságában.

 

Sevella Béla oktatói és szakmai munkáját számtalan hallgatói, kari és egyetemi díjjal ismerték el (Kiváló Munkáért, Proszt János Díj, Varga József Díj, Fodor Lajos Díj, József Nádor Emlékérem). Munkáját mindig alázattal, a szakma iránti teljes elkötelezettséggel és igényességgel, szerényen végezte. Kollégáival baráti, kiváló emberi kapcsolatot tartott.

 

Dr. Sevella Béla személyében hazai és nemzetközi szinten is elismert oktatót és kutatót, a biomérnöki terület iskolateremtő alakját veszítettük el, emlékét örökre megőrizzük.    

Aktuális híreink