BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

A nemzeti ünnepen műegyetemi oktatókat tüntettek ki

2015. március 17. kedd

A nemzeti ünnepen műegyetemi oktatókat tüntettek ki

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kezdetének 167. évfordulója alkalmából rendezett nemzeti ünnepen több műegyetemi oktató kapott kitüntetést.

 

„A magyar nemzet nevében köszönöm személyes teljesítményüket, amely ugyan csak az Önöké, de gyümölcse a magyar nemzeté is” – méltatta a díjazottakat Áder János köztársasági elnök az Országház Kupolatermében március 15-én rendezett ünnepségen a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadásakor. A kitüntettek között volt karunk két oktatója, Blaskó Gábor és Pukánszky Béla is.

 

 

Blaskó Gábor Széchenyi-díjas kémikus, akadémikus, a BME címzetes egyetemi tanára, a Servier Kutatóintézet Zrt. ügyvezető igazgatója a magyar kémiai alap- és gyógyszerkutatás hírnevének fenntartásához történő hozzájárulása, nemzetközi szinten is elismert kutatási eredményei, valamint jelentős tudományos közéleti tevékenysége elismeréseként vehette át a kitüntetést. A tudós a természetes heterociklusos vegyületek (úgynevezett alkaloidok), illetve gyógyszerjelölt-molekulák neves kutatója. Blaskó Gábor 1989 és 2007 között az Egis Gyógyszergyár Rt. kutatási igazgatója volt.

 

 

Pukánszky Béla, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék vezetője, a Műanyag- és Gumiipari Laboratórium csoportvezetője, akadémikus, több évtizedes kiváló oktatói, oktatásszervezői és tudományos iskolateremtő tevékenysége, valamint a heterogén polimer rendszerek kutatása területén elért nemzetközi szintű tudományos eredményei elismeréseként részesült kitüntetésben. A BME Szenátusa által felterjesztett tudós a makromolekuláris kémia területén tevékenykedik, kutatómunkája legjelentősebb eredményeit a heterogén polimer rendszerekben uralkodó határfelületi kölcsönhatások tanulmányozásában érte el. A professzor az oktatói munkáról korábban azt vallotta a bme.hu-nak, hogy a számításos kémia erős fejlődése ellenére a vegyész területen még nagyon sok laboratóriumi munka és kísérlet elvégzése kell ahhoz, hogy valaki számottevő eredményt mutasson fel, a jó tanárnak pedig „személyisége, hozzáállása, tudása és nagyon sok empátiája van.”

 

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium előterjesztésére Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést vehetett át Schiller Róbert, a kémiai tudományok doktora, a BME magántanára, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont kutatóprofesszor emeritusa, az ELTE címzetes egyetemi tanára, akit a tudomány és a művészetek közötti szakadék áthidalása érdekében végzett több évtizedes, kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként tüntették ki. A 2012-ben Az év ismeretterjesztő tudósa címmel is jutalmazott kutatót, aki elsősorban a sugárzások kémiai hatásaival, a folyadékokban végbemenő elektrontranszporttal foglalkozik, valamint az elektrokémia és a fotokémiai kinetika területén végez kutatásokat.

 

Forrás: www.bme.hu/hirek/20150316/Elismerni_azok_teljesitmenyet_akik_naponta_mutatnak_peldat_nekunk

A képek forrása: marcius15.kormany.hu/magyar-erdemrend-2015

Aktuális híreink