BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Új módszerekkel a hatékonyabb gyógyszermolekulákért

2015. április 7. kedd

Új módszerekkel a hatékonyabb gyógyszermolekulákért

Bonyolult kvantumkémiai számítások hatékony megvalósítására szolgáló, automatizálási programozási technikákat fejleszt Kállay Mihály kvantumkémikus a Lendület program támogatásával a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészménöki és Biomérnöki Karán. Eredményei nyomán egyebek mellett új típusú anyagok vagy költségkímélőbb vegyipari eljárások tervezhetők. A kutatónak az idei Lendület-napon tartott beszámolójáról készült videót most megtekinthetik az MTA honlapján.

 

Névjegy: Kállay Mihály kvantumkémikus, az MTA-BME Lendület Kvantumkémiai Kutatócsoport vezetője

A kutatócsoport célja: Nagyméretű molekulákra alkalmazható, a kísérleti adatokhoz mérhetően pontos eredményekkel szolgáló modellek kifejlesztése. A csoport által kidolgozott kvantumkémiai programcsomag szabadon elérhető a területen dolgozó szakemberek számára (www.mrcc.hu). A szoftver a kémia számos területén alkalmazható, így pl. a szerves kémiában, a gyógyszerkutatásban vagy az anyagtudományban. Segítségével hatékonyabb gyógyszermolekulák, új típusú anyagok vagy költségkímélőbb vegyipari eljárások tervezhetők.

 

Eddigi eredmények: A kutatócsoport kifejlesztett egy kvantumkémiai módszert, amelynek segítségével nagy, akár több mint száz atomos molekulákra is pontos elméleti számítások végezhetőek. A módszer számításigénye a rendszer méretével egyenesen arányos, míg a merevlemez- és memóriaigénye független tőle. Ez lehetővé teszi, hogy a számításokat átlagos méretű számítógépeken végezzék. A kidolgozott módszer hatékonyságát számos gyakorlati alkalmazásban bizonyították.

 

Az előadást Kállay Mihály távollétében csoportja egyik tagja, Csontos József tartotta.  


A Lendület-napon tartott beszámolóról készült, a bemutatott diákkal kiegészített videó itt tekinthető meg.

 

Forrás: mta.hu

Aktuális híreink