BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Ha kutatók éjszakája, akkor BME!

2015. szeptember 22. kedd

Ha kutatók éjszakája, akkor BME!

A Műegyetem immár 10. alkalommal várja a nagyközönséget ingyenes programjain szeptember 25-én, pénteken.

 

Idén már 20 helyszín közel 100 programja közül válogathat az a mintegy 4-5 ezer érdeklődő, aki felkeresi a Kutatók Éjszakáját a Műegyetemen. A visszatérők jól emlékezhetnek arra, hogy az első programsorozatot is éppen a BME szervezte: a Fizikai Intézet a Mindentudás Egyetemével és a Puskás Tivadar Távközlési Technikummal közösen bonyolította le az első Kutatók Éjszakáját Magyarországon 2005-ben.

 

Ízelítő az idei érdekességek közül:

Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék egyebek mellett robotjárművek produkciójával, autóverseny-szimulátor-vezetési lehetőséggel készül az estére. A látogatók kipróbálhatják, hogy milyen egy tablet segítségével kapcsolgatni egy lakás különböző vezérelhető eszközeit. Az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék„Hogyan tanul az oktatóprogram?” című előadásán pedig felmérhetik tanulási képességüket.

 

 

A publikum számos, már korábban is hatalmas népszerűségnek örvendő program közül szemezgethet a rendezvényen. A Kármán Tódor Szélcsatornába az idei évben például a GSZK Shark Team (BME) versenyautóját tesztelik a szél erejével. Härtlein Károly  „Semmi varázslat, csak fizika” címet viselő előadásain pedig nem csak a jó hangulat garantált, hanem a fizika törvényszerűségeinek megismerése és megszeretése is.

 

 

Nukleáris Technikai Intézet oktatóreaktora is megnyitja kapuit, sőt, az NTI munkatársai idén először korcsoportos (6 – 10 éves korig, 10 éves kor felett, 14 éves kor felett) programokkal és előadásokkal is készülnek az estére. Játékosan mutatják be a gyermekeknek az atomreaktor felépítését és a radioaktív sugárzás mérését. A középiskolások és a felnőttek pedig megismerhetik a háztartásokban régen alkalmazott radioaktív anyagokat, vagy éppen a sugárvédelem feladatait.

 

 

Szeretné tudni milyen kerékpározási élményt nyújt az E-Bike? Jöjjön el és próbálja ki az ST parkolóban, ahol megismerheti a Bosch Start/Stop rendszerét is, vagy üljön be egy tesztvezetésre a BME GJT és EJJT által fejlesztett háromkerekű elektromos hajtású járműprototípusába a J épület előtt. Szabadtéri programok széles választéka is várja a BME-re érkezőket.

 

A jubileumi év egyik újdonsága, hogy az Egyetem nyolc karán zajló oktatói és kutatói munka mellett bemutatkozik több hallgatói kör, azaz, szakkollégium.

 

Simonyi Károly Szakkollégium tagjai körbevezetnek stúdióikon, e mellett igazi látványossággal is készülnek: aSchönherz Zoltán Kollégium fala óriáskijelzővé alakul, és különböző Mátrix animációkkal kápráztatja el a közönséget.

 

Fotó forrása: technokrata.hu

 

A Központi épület aulájában a megszokottól eltérő tulajdonságú anyagokat ismerhetnek meg a Lágy Anyagok Kutatócsoport fiatal tehetségeinek közreműködésével. A Fiatalok a Nukleáris Energetikáért csapat tagjai pedig betekintést nyújtanak egy atomerőmű működésébe, valamint a természetes és mesterséges sugárforrások hatásába az életünkre. Daniel, a humanoid robot is ezen az estén mutatkozik be a nagyközönségnek, a vállalkozó kedvűek pedig kipróbálhatják a Műszakik Pneumobil Team és a Paradicsom csapat autóit az aula alkalmi „versenypályáján”.

 

 

A BME nemcsak az ország vezető műszaki felsőoktatási intézménye, hanem gazdasági szakemberek kimagasló színvonalú képzőhelye is, amelyre bizonyítékként a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon működő tanszékek (Menedzsment Tanszék, Filozófia és Tudománytörténet Tanszék stb.) eredményei szolgálnak. A Kutatók Éjszakáján a Filozófia és Tudománytörténeti Tanszék előadásain a plakátok képi üzeneteinek dekódolásáról, az emberi szabad akaratról, a Milgram-kísérlet tanulságairól esik szó, és felvetik a kérdést arról, hogy van-e nemük a robotoknak.

 

 

Mi alakítjuk a tartalmat, vagy a tartalom alakít bennünket? Mitől függ, hogy egyénileg vagy csoportban vagyunk hatékonyabbak? Vagy éppen mit érdemes eltanulni a „startup” cégektől? Többek között ezekre a kérdésre keresik a választ a Menedzsment Tanszék előadói, akik a nagyközönség „megmozgatására” is készülnek különböző korosztályoknak meghirdetett programjaikon.

 

Nyerjen! A BME VIK, az Ericsson Magyarország, az ELTE IK és az EIT Digital Budapest közös játékra invitálja a nagyközönséget a jubileumi rendezvényen: nézzen be minél több QR kóddal jelölt állomásra és alkossuk meg együtt a Kutatók Éjszakája kapcsolati hálóját!

 

BME Kutatók Éjszakája valamennyi programja elérhető a rendezvény központi honlapján, valamint további érdekességeket tudhatnak meg Facebook oldalunkon.

- MA -

 

Forrás: bme.hu

Aktuális híreink