BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Gyurcsányi Róbertet az ACS Sensors szerkesztőbizottsági tagjává választották

2015. november 3. kedd

Gyurcsányi Róbertet az ACS Sensors szerkesztőbizottsági tagjává választották

Gyurcsányi Róbertet az American Chemical Society 2016 januárjában induló folyóirat az ACS Sensors szerkesztőbizottsági tagjává (http://pubs.acs.org/page/ascefj/editors.html) választották.

 

A megtisztelő megbízáshoz gratulálunk! 

 

Gyurcsányi E. Róbert és kutatócsoportja olyan rendszerek vizsgálatával és fejlesztésével foglalkozik, amelyekkel akár közvetlenül, jelölés nélkül egyetlen molekula vagy részecske azonosítható. Az érzékelés szempontjából ugyanis a nanoszerkezetek egyedülálló lehetőséget nyújtanak a detektálási folyamat molekuláris szintű kontrolljára mivel a jelátalakító mérete a meghatározandó molekula, vírus mérettartományába kerül. A kutató a Lendület támogatásával nanoszenzorokat kifejleszt például a csecsemők és kisgyermekek esetében a legelterjedtebb komoly következményekkel járható légúti fertőzést okozó RSV vírus meghatározására, illetve különböző betegségekre utaló mikroRNS és DNS szálak kimutatására. (Forrás: mta.hu)

 

 

BME oldalán megjelent hír:

 

A most induló ACS Sensors szerkesztőbizottsága tagjává választották a BME VBK Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék docensét.

 

A nanoérzékelők kutatása az utóbbi évek legizgalmasabb interdiszciplináris területévé vált. E szenzorok jelentősége abban áll, hogy méretük a megcélzott molekulák és vírusok – nanométeres nagyságrendű – tartományában van, ez által már rendkívül kisszámú molekula mérése után képesek jelet generálni. A kutatások fő célja vírusok, fehérjék, nukleinsavak és ionok rendkívül érzékeny és költséghatékony diagnosztikáját lehetővé tévő eszközök és módszerek megvalósítása. E kémiai érzékelők alkalmazási területei folyamatosan bővülnek az iparban, a környezetanalitikában és az orvosi diagnosztikában.

 

A szakterület jelentőségét mutatja, hogy az American Chemical Society 2016 januárjától önálló folyóiratot indít ACS Sensors címmel. A szerkesztőbizottság egyetlen magyar tagja Gyurcsányi E. Róbert, a Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék docense.

 

Gyurcsányi E. Róbert már doktori kutatásait is a nanoérzékelők területén kezdte 1996-ban. Posztdoktori kutatásait részben az Egyesült Államokban, részben a zürichi ETH-n végezte. Hazatérve az MTA-BME Lendület Kémiai Nanoérzékelők Kutatócsoportját vezeti. Kollégáival nanoszenzorokat fejleszt például a csecsemők és a kisgyermekek körében elterjedt, komoly következményekkel járható légúti fertőzést okozó RSV vírus meghatározására, illetve különböző betegségekre utaló mikroRNS és DNS szálak kimutatására.

 

(Gyurcsányi E. Róberttel a bme.hu egy korábbi interjúját ITT olvashatja.)

 

Forrás: bme.hu

Aktuális híreink