BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Egyetemünk díszdoktora - John P. Perdew - a 2015-ös John Scott-díj egyik nyertese

2015. november 18. szerda

Egyetemünk díszdoktora - John P. Perdew - a 2015-ös John Scott-díj egyik nyertese

A 2015-ös John Scott-díj egyik nyertese John P. Perdew – egyetemünk díszdoktora - akinek kulcsfontosságú szerepe van a sűrűségfunkcionál elmélet fejlesztésében, és ezzel jelentősen hozzájárult az anyag szerkezetének és viselkedésének megértéséhez. Ezt a tudást új anyagok tervezéséhez lehet felhasználni. A John Scott-díj idei másik nyertese Madeleine Joullie.

 

A John Scott díjat "a legérdemesebb" férfiak és nők kapják, akik találmányai kiemelkedő módon hozzájárultak az emberiség "kényeleméhez, jólétéhez és a boldogságához".

 

Az első díjat 1834-ben a kötőgép és a zár feltalálásáért adták. Az évek során a díj nemzetközivé vált és az ipar, a mezőgazdaság, a gyártás, a tudomány és az orvostudomány területén alkalmazható találmányokért adták.

 

Később a legtöbb díjat a tudomány és az orvostudomány területén adták ki. Díjak többek között a sárgaláz és a malária megelőzésében elért eredményeket, és a penicillin és a streptomycin kifejlesztését ismerték el. A díjazottak közé tartozik Mme. Curie, Thomas Edison, a Wright fivérek, Edwin Land, Jonas Salk, Irving Langmuir, Guglielmo Marconi, John Bardeen, Nikola Tesla, és Sir Joseph H. Thomson. A díjazottak közül Dr. Kary B. Mullis és Prof. Richard E. Smalley a közelmúltban elnyerte a kémiai Nobel-díjat.


Perdew professzort a VBK javasolta az egyetem tiszteletbeli doktorának, amit a Szenátus 2015-ban szavazott meg. Karunkkal való szoros együttműködést a már on-line módon is olvasható a Peridica Polytechnica szakmai folyóiratban megjelent közös közlemény is jól példázza: http://www.periodicapolytechnica.org/ch/article/view/8356

Physical Review Letters-ben 2008-ban megjelet közös publikáció idén lépte túl idén az 1000-es citáció küszöböt: http://www.vbk.bme.hu/hirek/309-reg-nem-latott-idezettseget-ert-el-egy-vbk-s-cikk

Ezuton gratulálunk egyetemünk díszdoktorának ehhez a jelentős díjhoz.

Aktuális híreink