BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Online matematika verseny középiskolások számára

2016. január 6. szerda

Online matematika verseny középiskolások számára

A BME immár második alkalommal hirdeti meg az online matematika pontversenyt -elsősorban- középiskolás diákoknak. A tavaszi, első versenyen kb. 100-150 diák vett részt legalább egy fordulóban, az ország számos iskolájából. A tavaszi versenyzők közül többen ma már a BME hallgatói közé tartoznak. 

 

A verseny célja, hogy pontverseny formájában, tematikusan segít felkészülni a matematika érettségire olyan feladatokon keresztül, melyek ismerete egyetemünkön is az elvárt tudásanyaghoz tartozik.

 

A verseny 2016. január 11.-én kezdődik, részletes versenykiírás itt található:

Oldal VersenykiírásOldal

 

A verseny során kéthetente tűzünk ki két-két újabb feladatsort, amelyeket az adott határidőig lehet megoldani. A feladatsorok két nehézségi szintet céloznak meg:

  • Az "A" feladatsor kevesebb gondolkodást igénylő, rövid idő alatt megoldható feladatokból áll, melyek definíciók vagy tételek ismeretére kérdeznek rá. Ez a példasor a középszintű matematika érettségi első részének stílusát mintázza és 30 perc alatt oldható meg.
  • "B" feladatsor összetettebb feladatokat ölel föl, melyek az emelt szintű matematika érettségi szintjének felelnek meg. Ez a feladatsor 60 perc alatt oldandó meg.

 

Mindkét feladatsor 6 feladatot tartalmaz, ezek a két hét alatt bármikor kitölthetők, de kezdés után mindössze a megadott időtartamok állnak a versenyzők rendelkezésére. Minden helyes válasz 4 pontot, helytelen válasz -1 pontot, üresen hagyott válasz 0 pontot ér. A pontversenybe külön nevezni nem kell, az érintett kategóriában minden időben kitöltött feladatsort beszámítunk. A pontversenybe később is be lehet kapcsolódni, de ebben az esetben a korábban nem megoldott példákért nem jár pont. A saját eredmény a leadási határidő után azonnal megtekinthető. A pontversenyek aktuális állása a leadási határidő lejárta után 1-2 napon belül felkerül a honlapra.

 

Ünnepélyes eredményhirdetésre a BME Matematikai Intézetében kerítünk sort. A dobogós helyezettek kisebb ajándékokon kívül egy éves hozzáférést kapnak a Mathematica szoftverhez, mely a 3D-s függvényábrázolástól a statisztikai problémák kezeléséig, a deriváltak és integrálok szimbolikus kiszámításától a komplex algebrai kifejezésekkel való számolásig nagyon sok mindenre alkalmazható.

 

A verseny honlapja: https://alfa.bme.hu/course/view.php?id=11

Aktuális híreink