BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny

2016. március 2. szerda

Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny

A versenyt a BME Vegy-Érték Tehetségpont támogatásával a BME Szent-Györgyi Albert Szakkollégium rendezte meg. Nehéz lenne megmondani, pontosan hányan vettek részt a szervezésben, hiszen a feladatírásból és –javításból szinte minden tag kivette a maga részét, a döntő lebonyolításában pedig összesen 42 hallgató segédkezett.

 

  

Októberben 251 versenyző regisztrált, majd két levelező fordulót követően a legjobb 38 diák jutott be a döntőbe. A megoldandó feladatokban bár a kémia dominált, néhány kérdés fizikai vagy biológiai ismeretekre irányult. A mérnöki szemléletmódot egy-egy vegyipari berendezés felismerése képviselte.

 

 

Amíg a diákok pénteken 13:00 és 17:00 között az írásbeli feladatokat oldották meg, addig kísérőik bepillantást nyerhettek az F III. épületi szerves kémiai és technológia laborokba, illetve bemutatásra került a Műanyag- és Gumiipari Laboratórium is a H épületben. Ezt egy kiadós vacsora követte, végül az estét dr. Hazai László Boszorkányfőzetek régen, dizájner drogok most című előadása zárta.

 

  

Szombat délelőtt zajlottak a szóbelik. A döntősök egy előre megadott listából választhattak három előadáscímet, ezeket a második fordulóban elért pontok alapján osztottuk ki, így egy kategóriában ugyanaz a téma nem szerepelt kétszer. Az előadásokat háromfős zsűri értékelte – két egyetemi oktató mellett egy korábbi szakkollégista –, a végleges pontszámot pedig 70%-ban az írásbeli, 30%-ban a szóbeli eredménye adta.

 

Az eredményhirdetésre az EGIS Tudományos és Technológiai Központban került sor. Itt a résztvevők először megtekinthették az interaktív kiállítást, majd az ünnepélyes díjkiosztón átvehették munkájuk gyümölcsét.

 

 

A döntőről bővebb információ itt található: http://szasz.ch.bme.hu/olahverseny/donto.html

 

NTP logók

 A verseny az NTP-TV-15-0041 azonosítószámú Oláh György Országos Középiskolai Kémiaverseny megrendezése című pályázat keretein belül valósult meg.

Aktuális híreink