BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Díjakat adtak át az ünnepi szenátusi ülésen

2016. június 1. szerda

Díjakat adtak át az ünnepi szenátusi ülésen

Kitüntetések átadása, tiszteletbeli és egyetemi doktorok avatása, és habilitációs oklevelek ünnepélyes kiosztása szerepelt a BME idei ünnepi szenátusi ülésének napirendjén.

 

„Senatus universitatis!” – szólította fel a Szenátus nyilvános ünnepi ülésének résztvevőit a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem jogarnoka. Vezetésével vonult a BME Aulájának feldíszített elnöki asztalához Józsa János akadémikus, a BME rektora, Barta-Eke Gyula, a BME kancellárja és Habsburg György főherceg. Tőlük jobbra ült le Dunai László akadémikus, a BME ÉMK dékánja, Czigány Tibor akadémikus, a BME GPK dékánja,Molnár Csaba, a BME ÉPK dékánja, Faigl Ferenc, a BME VBK dékánja és Kollár László akadémikus, tudományos és innovációs rektorhelyettes is. Az asztal másik felénél is egyetemi vezetők foglaltak helyet: Stépán Gáborakadémikus, a BME Tudományos Tanácsa elnöke, Vajta László, a BME VIK dékánja, Varga István, BME KJK dékánja, Pipek János, a BME TTK dékánja, Andor György, a BME GTK dékánja, Huszthy Péter, az Egyetemi Habilitációs Bizottság és Doktori Tanács elnökhelyettese. A tisztségviselők talárban és fehér kesztyűben jelentek meg. Szintén az elnöki asztalnál foglalta el helyét Daku Dávid, az Egyetemi Hallgatói Képviselet elnöke.

 

 

Felhangzott a Himnusz és a „Gaudeamus igitur” az egyetemi kórus előadásában, majd Józsa János rektor megnyitotta a Szenátus nyilvános ünnepi ülését.

 

Idén a Szenátus 5 jelöltnek ítélte oda a Műegyetem legrangosabb kitüntetését, a József Nádor Emlékérmet. József Nádor Emlékéremmel azokat a személyeket tünteti ki a Szenátus, akiket kimagasló oktató-nevelő és tudományos munkájuk, az egyetem jó hírének növelése érdekében kifejtett tevékenységük erre érdemessé tette. Ezen túl az igazgatásban, a gazdálkodásban, az üzemeltetésben vagy más egyetemi munkaterületen nyújtott kimagasló teljesítményükkel elősegítették a BME fejlődését.

 

Pukánszky Béla akadémikusnak, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi tanárának (Faigl Ferenc, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar dékánja előterjesztésére – oklevelét később veszi át).

Pukánszky Béla akadémikus 1973-ban szerzett vegyészmérnöki oklevelet a BME-n, 1994 óta a kémiai tudományok doktora, 2004-től MTA levelező tag, 2010-től pedig az MTA rendes tagja. A BME Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék és jogelődjének 1994-től 65. életévének betöltéséig, 21 éven át volt vezetője. A kari munkában szakfelelősként, az egyetemi közéletben a stratégiai bizottság tagjaként is részt vett. Kimagasló tudományos eredményeivel és a nemzetközi és hazai szakmai szervezetekben betöltött pozícióin keresztül is évtizedek óta jelentősen hozzájárul a BME elismertségéhez. Pukánszky Béla akadémikus évtizedeken át kiemelkedő oktatási és szakmai tevékenységet végzett, eredményei világszerte ismertek, a kar és az egyetem vezetőségében is kiemelkedő érdemei voltak (a hivatalos laudáció nyomán. Pukánszky Béla külföldi szakmai útja miatt elismerését egy későbbi időpontban veszi át.) 

 

Az ünnepi ülés negyedik napirendi pontjaként a Sztoczek József Emlékérmek átadása következett. E díjat azok az egyetemi foglalkoztatott méltó elismerésére alapította a Szenátus, akik több éven át az igazgatásban, a gazdálkodásban, az üzemeltetésben, a fejlesztésben vagy más egyetemmel kapcsolatos területen nyújtott teljesítményükkel kiemelkedően szolgálták BME érdekeit. Idén hatan részesültek a kitüntetésben.

 

Vertetics Zoltán, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Szerves Kémia és Technológia Tanszékének technikusa, a BME kötelékében több mint három évtizeden keresztül végzett magas színvonalú munkája és a kari raktárak kezelésében, a vegyszerellátás szervezésében nyújtott kiemelkedő érdemei elismeréseként.

 

 

„A Műegyetem kiváló oktatója” kitüntetésben azok az oktatók részesülhetnek – az Egyetemi Hallgatói Képviselet javaslatára – akiket az összes általuk oktatott kurzuson összesen legalább 100 hallgató véleményezett, és a kialakult sorrendben az első öt helyen szerepeltek. 2016-ban az elmúlt két félév oktatói, összesen tízen vették át a kitüntetést.

 

Farkas Imre László, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Szerves Kémia és Technológia Tanszékének címzetes egyetemi docense,

 

 

Hórvölgyi Zoltán Dezső, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi tanára (távollétében),

 

Mika László Tamás, a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszékének egyetemi docense,

 

 

Az ünnepi ülés hatodik napirendi pontjaként építőmérnöki tudományokban egy, gépészeti tudományokban két, építőművészetekben egy, kémiai tudományokban két, informatikai tudományokban szintén két és fizikai tudományokban is két habilitációs oklevelet adott át Józsa János és Huszthy Péter, az Egyetemi Habilitációs Bizottság (EHBDT) elnökhelyettese. Az oklevél tudományáguk területén önálló egyetemi előadások tartásának jogával ruházta fel a habilitáltakat. „Önök magyar és idegen nyelven, nyilvános eljárás keretében tettek tanúbizonyságot tananyagformáló és -átadó előadókészségükről, bizonyították eredményes tudományos kutató, alkotó és szakirodalmi tevékenységüket. Gyümölcsöztessék megszerzett tudásukat, magas szintű oktatói képességüket újabb és újabb mérnök nemzedékek ismereteinek gyarapítása révén hazánk és az egész emberiség javára” – fogalmazott Józsa János rektor.

 

Habilitációs oklevelet vettek át:

 

Kózelné Székely Edit (szuperkritikus szén-dioxid innovatív alkalmazásai),

 

 

Mika László Tamás (környezetbarát katalitikus rendszerek fejlesztése),

 

 

A doktori iskolák tanácsai doktori (PhD) és mester (DLA) fokozatot ítéltek oda építőmérnöki tudományokban öt, földtudományokban szintén öt, gépészeti tudományokban összesen 21 (GPK: 19; KJK kettő), építészmérnöki tudományokban öt, építőművészetben három, bio-, környezet- és vegyészmérnöki tudományokban kilenc, kémiai tudományokban 17, informatikai tudományokban 13, villamosmérnöki tudományokban kilenc, közlekedés- és járműtudományokban hat, fizikai tudományokban hét, matematika- és számítástudományokban négy, gazdálkodás- és szervezéstudományokban öt doktorjelöltnek.

 

Forrás: bme.hu

Aktuális híreink