BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Nyílt nap a VBK-n

2017. november 22. szerda

A Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar (VBK) programja  a BME Nyílt Napon

 

Dátum: 2017. november 24.

  
A Kari rendezvények központja a Ch épület lesz (XI., Gellért tér 4., az M4 Szent Gellért tér megállójánál).

 

  

Ch épület alulájában lehet regisztrálni a Nyílt Napra (távolmaradási igazoláshoz szükséges az előregisztráció itt: https://nyiltnap.hszi.bme.hu/ és a bejelentkezés pl. a Ch aulában) és a laborlátogatásokra. A laborlátogatásokat jelentkezési sorrendben töltjük fel.

   

A Ch épület 2. emeletén technikai érdekességek kiállítással várjuk az érdelődőket a széleskörűen értelmezett vegyipar, kémia, biológia területéről.

  

Előadások a CHMax-ban:

10.00-10.45 kari tájékoztató, Székely Edit oktatási dékánhelyettes

11.00-11.45 Marosi György professzor előadására a Bioanyagok és/vagy műanyagok – evolúció címmel.

12.00-12.45 kari tájékoztató, Székely Edit oktatási dékánhelyettes

   

Laborlátogatások:

  

Fermentációs labor

Megnézheted hogyan néz ki kislabor méretben és félüzemi méretben is egy igazi fermentor, amiben mikrobák állítják elő az értékes termékeket és amelyen biomérnök hallgatók tanulják meg, hogy hogyan kell ezeket üzemeltetni. 

  

Membrán-desztillációs labor

A membránok féligáteresztő hártyák, amelyekkel különleges és hatékony elválasztást lehet elérni. Használják víztisztításban, szennyvizek kezelésében, de az élelmiszeriparban is például a szűrt almalé előállításakor. Desztillációval folyadékelegyeket lehet elválasztani nagyhatékonysággal. Elterjedt művelet az iparban, az üzemanyag-előállítástól a pálinkafőzésig. A laborlátogatás keretében egy kutató-fejlesztő laboratóriumot ismerhetsz meg.

  

   

Félüzemi szuperkritikus extrakciós labor

A szuperkritikus oldószereket (amik a gázok és a folyadékok közötti tulajdonságokkal rendelkeznek) egyre inkább elterjedten használják, elsősorban növények feldolgozása során. A koffeinmentesített kávé, tea, de a sörgyártáshoz szükséges komlókivonatot is mind ezzel a módszerrel állítják elő. A laborlátogatás során egy kutatólabort ismerhettek meg, ahol növényi kivonatok előállításával foglalkozunk.

 

 

 

Nagynyomású kutatólabor

A vegyiparban sok helyen szükséges megemelt nyomás alatt dolgozni. Ezeknek az eljárásoknak a fejlesztéséhez ismerni kell hogyan viselkedik az anyag nyomás alatt, hogyan oldódik, milyen reakciók játszódnak le. A laborlátogatáson egy aktív kutató-fejlesztőlabor mindennapjaiba pillanthatsz be és megnézheted az egyedi fejlesztésű berendezéseinket.

 

  

Félüzemi labor

A félüzemi hallgatói laborban minden hallgatónk megfordul, mert itt lehet az elméletben megismert műveleteket legyen az szűrés vagy desztilláció az ipari valósághoz közelítő méretben kipróbálni. A laborlátogatás során a hallgatói laboratóriumban vezetünk körbe.

  

Kolloidika labor

A kolloidikai kutatólaborban az anyagtudomány rejtelmeibe nyerhetsz bepillantást, a felületi jelenségek vizsgálatától a kollidokon keresztül a gélek vizsgálatáig.

  

  

Műanyag és Gumiipari labor

A laborlátogatás során a képzésünk egy speciális részébe nyerhetsz bepillantást, ami a műanyagok előállítását, feldolgozását és vizsgálatát jelenti. A hallgatói gyakorlatok mellett a laboratórium változatos kutatások színtere a biopolimerektől a megfelelő tulajdonságok eléréséhez szükséges adalékokig és módszerekig.

  

  

  

Gyógyszerkészítmény Technológiai labor

A laborlátogatás során megismerheted, hogy milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy egy hatóanyagból gyógyszer legyen. Legyen szó a szemcseméret csökkentéséről, adalékok kiválasztásáról vagy tablettázásról, a végső hatás szempontjából mindegyik lépés elengedhetetlen. A kutatólabor meglátogatása során az egyes lépésekhez használható berendezések mellett modern folyamatos vizsgálatot lehetővé tevő mérőeszközöket is láthatsz.

  

  

 

Biotechnológia labor

A biotechnológiai kutatólaborban megismerheted, hogy hogyan lehet enzimeket nagy tisztaságú és hatékony szerves vegyületek előállítására felhasználni. Bepillantást nyerhetsz az enzimek rögzítésétől a modellezésükön keresztül a végső alkalmazásukig számos lépésbe, ami összeköti a biotechnológiát és a kémiát.

  

 

Analitikai kémia laborok

A laborlátogatás során körbevezetnek benneteket a lekülönbözőbb analitikai laboratóriumokon a hallgatói laboroktól kezdve a specializált kutatólaboratóriumokig. Hallotok kromatográfiáról, elektronmikroszópiáról, termikus analízisről többek között és megnézhetitek milyen eredményeket lehet elérni ezekkel a modern technikákkal.

A kari standokat megtalálhatod a Központi (K) épületben is a földszinten és az első emeleten

Aktuális híreink