BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Szívből gratulálunk Dr. Szarka Andrásnak, Karunk gazdasági dékánhelyettesének az MTA doktora cím megszerzéséhez!

2017. december 12. kedd

Szívből gratulálunk Dr. Szarka Andrásnak, Karunk gazdasági dékánhelyettesének az MTA doktora cím megszerzéséhez!

„…Az emberi tudás – sőt az emberi élet – célja nem a pontosság, még csak nem is a bizonyosság, hanem a megértés” – idézte John Lukács történészt az ünnepségen Lovász László. Az MTA elnöke szerint a megértést az is segíti, ha az ember áttekinti, mintegy összefoglalja a pályája során elért eredményeket. Az MTA doktora cím nem csupán jelentős mérföldkő egy kutatói karrierben, de fontos áttekintése is az addigi tudományos teljesítménynek. Lovász László arra kérte az MTA új doktorait, hogy eredményeiket – lehetőleg közérthető formában – ismertessék meg a szélesebb tudományos és közvéleménnyel is. Bátorította őket arra is, hogy foglaljanak állást tudományos kérdésekben, és vegyék ki részüket a kutatói utánpótlás neveléséből.

 

„Olyan elismerés ez – erkölcsi, anyagi és több más tekintetben is –, amely megéri azt a többletterhet, amit ennek érdekében vállalniuk kellett – mondta Kovács L. Gábor akadémikus, az MTA Doktori Tanácsa elnöke.

 

– Egyebek közt megnyitja az akadémikussá válás lehetőségét, megkönnyíti és elősegíti a tudományos életpályán való előrelépést.

  

Az sem elhanyagolható, hogy az MTA doktora cím után doktori tiszteletdíjban részesülnek.”

  

Török Ádám főtitkár arról beszélt, hogy a doktori oklevelüket idén átvevők egy 2014-től hatályos, a korábbihoz képest egyszerűsített ügymenetű, ugyanakkor szigorúbb, de átláthatóbb követelményeket megfogalmazó doktori szabályzat előírásait teljesítve nyerték el a címet.

 

Az MTA doktora címre 1995 óta lehet pályázni (a korábbi tudományos minősítési rendszerben használt, az MTA doktora címmel egyenértékű „tudomány doktora” fokozatra 1995 óta nem lehet pályázni). Azóta 2425-en nyújtottak be pályázatot, és 1769 kutató szerezte meg a címet.

  

Dr. Szarka András rövid bemutatkozása:

 

  

Szarka András laboratóriumban folyó munkája során leírta a növényi mitokondriális C-vitamin transzport és a légzéshez kapcsolt C-vitamin regeneráció folyamatát, meghatározta az eddig ismert mitokondriális C-vitamin regenerálási folyamatok mennyiségi hozzájárulását. Jellemezte a növényi plazmamembránon és a humán mitokondriális membránon keresztül folyó C-vitamin transzportot. A mitokondriális invertáz aktivitás és a hozzá kapcsolódó cukortranszportok jellemzése révén hozzájárult a növényi ozmotikus és oxidatív stressz-adaptáció megértéséhez. A növényi C-vitamin és szénhidrát anyagcsere területén elért eredményei hozzájárulhatnak közvetlen növényi biotechnológiai hasznosításhoz, a növények szárazság-, só-, hideg-, meleg-stressztűrésének fokozásához. A fehérje tiol-diszulfid átalakulások terén elért eredményei hasznosíthatóak a célzott fehérjegyártás-biotechnológia területén. A csökkent glutation szinttel járó mérgezéses állapotok esetében nyert eredményei alapján ajánlást tett bizonyos (gyógyszer) mérgezések C- és E-vitamin adott kombinációjával történő enyhítésére, kivédésére.

Aktuális híreink