BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Differenciális pásztázó kaloriméter (DSC)

Tanszék: Szerves Kémia és Technológia Tanszék
Kutatócsoport: Gyógyszer-, Környezeti- és Biztonságtechnológiai Anyagok Kutatócsoport
Kapcsolattartó: Igricz Tamás
Kapcsolattartó e-mail címe: igricz.tamas@vbk.bme.hu
Kapcsolattartó telefonszáma: (+36-1) 463-1348
Elérhetőség: 1111 Budapest, Budafoki út 8.
F/II. épület mf 20.

A DSC módszer egy hőmérsékletprogram során azt a hőáramot méri, ami ahhoz szükséges, hogy a mintát és a referenciát (üres tégely) azonos hőmérsékletem tartsuk. A mért hőáram különbségből a minta tisztaságára/összetételére és az anyagban végbemenő változásokra lehet következtetni, pl.: kristály átalakulás, fázisváltozás.


Paraméterek:


Gyártó:

Setaram

Típus:

DSC 92

Atmoszféra:

oxidatív vagy inert

Maximális hőmérséklet:

500°C

Fűtési sebesség:

0-30°C/perc

Érzékenység:

0,01 mW

Átlagos mintamennyiség:

10 mg

 

Az eredmények kiértékelése Setsoft nevű programmal történik.