© 2025 BME VBK
Differenciális pásztázó kaloriméter (DSC)

Tanszék: | Szerves Kémia és Technológia Tanszék |
---|---|
Kutatócsoport: | Gyógyszer-, Környezeti- és Biztonságtechnológiai Anyagok Kutatócsoport |
Kapcsolattartó: | Igricz Tamás |
Kapcsolattartó e-mail címe: | igricz.tamas@vbk.bme.hu |
Kapcsolattartó telefonszáma: | (+36-1) 463-1348 |
Elérhetőség: |
1111 Budapest, Budafoki út 8.
F/II. épület mf 20. |
A DSC módszer egy hőmérsékletprogram során azt a hőáramot méri, ami ahhoz szükséges, hogy a mintát és a referenciát (üres tégely) azonos hőmérsékletem tartsuk. A mért hőáram különbségből a minta tisztaságára/összetételére és az anyagban végbemenő változásokra lehet következtetni, pl.: kristály átalakulás, fázisváltozás.
Paraméterek:
Gyártó: |
Setaram |
Típus: |
DSC 92 |
Atmoszféra: |
oxidatív vagy inert |
Maximális hőmérséklet: |
500°C |
Fűtési sebesség: |
0-30°C/perc |
Érzékenység: |
0,01 mW |
Átlagos mintamennyiség: |
10 mg |
Az eredmények kiértékelése Setsoft nevű programmal történik.