BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

A K+F erőforrások böngészéséhez görgessen lejjebb ↓ az oldalon.

 

Tisztelettel köszöntjük a BME VBK K+F+I honlapján!

Egyetemünk társadalmi küldetésével összhangban Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának vezetői és kollégái kiemelt fontosságot tulajdonítanak a kutatással, fejlesztéssel és innovációval (K+F+I) kapcsolatos tevékenységre.

A tanszékeken, kutatócsoportokban folyó szakmai munkát jól támogatja, a karközi és intézményközi együttműködést segíti a kutatóegyetemi program, mely karunkon a Biotechnológia, egészség- és környezetvédelem, valamint a Nanofizika, nanotechnológia és anyagtudomány szakterületekre fókuszál (https://kutatas.bme.hu/portal/). Kutató-fejlesztő munkánk szakmai eredményességét évi 200-250, többségében nemzetközi folyóiratokban megjelenő közlemény, szabadalmak, ipari alkalmazások, hazai és nemzetközi együttműködések jellemzik. A kutatási programokról részletesen a tanszéki K+F oldalak adnak tájékoztatást.

Hallgatóink, tudományos diákköri mozgalomban tevékenykedő BSc- és MSc-diákjaink, doktoránsaink jelentős szerepet vállalnak a szakmai munkában. Hallgatóink rendkívül eredményesen szerepelnek a Tudományos Diákköri Konferenciákon (http://tdk.bme.hu/VBK), és az országos átlagot meghaladó arányban szereznek PhD-fokozatot az Oláh György Doktori Iskola (http://www.ch.bme.hu/oktatas/doktori_kepzes/) tagjaiként, hozzájárulva egyben a kar tudományos és műszaki publicitásának növekedéséhez.

A társadalomban és a gazdaságban betöltendő szerepünknek megfelelően és az erőforrások biztosításának érdekében is törekszünk a tudományos-műszaki eredmények hasznosítására. Napjaink feladat a szellemi eszközeink kezelését, védelmét és értékesítését segítő módszertan modernizálása és az ezzel kapcsolatos szemléletmód alakítása.

A kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos folyamatok hatékonyabb támogatása érdekében a kar létrehozta a K+F+Infopontot, melynek feladatai közé tartozik a tanszéki és kari erőforrások számbavétele, a forrásszerzés, a pályázati munka és a projektek végrehajtásának segítése, összehangolása, a szellemi eszközkezelés koordinálása. Ezzel párhuzamosan folyik a külső, vállalati-termelési szférával való konzultációk sorozata, melynek célja az oktatási és kutató-fejlesztői munka területén lehetséges együttműködés kialakítása és intenzitásának növelése. Szeretnénk az egyetem, a kar, az általunk művelt szakterületek iránt érdeklődők, elkötelezettek, szakmai hátteret, fejlesztésben partnert keresők számára láthatóvá tenni mindazt a szellemi erőforrást, humán kapacitást, infrastruktúrát, mely segíthet a szakmai fejlődésben, tájékozódásban, partnerség ápolásában. Ennek érdekében alakítottuk ki a Kar K+F honlapját, számítva valamennyi korosztály és kapcsolódó szakterület érdeklődésére, véleményére és ötleteire. Megkeresését, észrevételeit, építő jellegű javaslatait a vbk_kfi@mail.bme.hu címre várjuk, amit előre is köszönünk.

Reméljük, hogy honlapunkon megtalálja az érdeklődésének megfelelő információkat. Kellemes böngészést, hasznos időtöltést kívánunk!